CNN: Щирлиц на Буданов диша във врата на Путин

OFFNews 05 юни 2023 в 14:09 12198 1

Кирило Буданов
Кирило Буданов, шеф на украинското разузнаване.

Украйна е създала мрежа от агенти в Русия, които да извършват саботажи в страната и ги снабдява с дронове за тези нападения. Това съобщи CNN, позовавайки се на няколко свои източници от американското разузнаване.

Според тях атаката с дронове срещу Кремъл през май е била извършена именно от проукраински агенти вътре в Русия. Дроновете са били доставени в Москва и са били изстреляни от територията на Русия.

По отношение на други атаки с дронове, включително скорошните удари по петролни складове и масираната атака с безпилотни летателни апарати срещу Москва, американското разузнаване все още няма пълна яснота. Въпреки това американските разузнавачи вече нямат никакво съмнение, че Киев е изградил мрежа от диверсионни клетки в Русия, които симпатизират на Украйна.

Според разузнавателните данни специалните служби в Киев под ръководството на Кирило Буданов са предоставили на тези диверсанти украински безпилотни самолети. Остава обаче загадка как точно е била извършена доставката. Източниците на Си Ен Ен смятат, че за целта може да са били използвани утвърдени трансгранични контрабандни маршрути, по които дроновете са пристигнали на части.

Отбелязва се, че дори и сега общата граница на двете воюващи държави е толкова слабо охранявана от руска страна, че някои контрабандни маршрути все още функционират.

Източниците на Си Ен Ен твърдят още, че президентът Зеленски е поставил общи граници на това, което е допустимо за разузнавателните служби, но той не участва в абсолютно всички техни операции и не всички от тях получават прякото му одобрение.

"Шефът на военното разузнаване на Украйна Кирило Буданов постоянно предлага някои особено провокативни операции срещу Русия и цени високо символичните жестове", твърдят американските източници на изданието.

Забележително е, че публичните изявления на високопоставени представители на САЩ, че "не одобряват" удари директно срещу руска територия, са само дипломатическа реторика. В частен разговор със CNN американски и европейски високопоставени източници заявяват, че смятат трансграничните атаки за разумна военна стратегия, която може да отклони руските ресурси за защита на собствената им територия, докато Украйна се подготвя за голяма контраофанзива.

Един от събеседниците на изданието твърди, че негови украински контакти са категорични, че атаките на територията на Русия трябва да продължат, защото това е добра тактика за отвличане на вниманието, която кара Кремъл да се притеснява за собствената си сигурност у дома.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22547

1

dolivo

05.06 2023 в 19:51

Защо е слабоохранявана границата на Русия?

Ми кой луд иска да отиде да живее в кочината?

Няма какво да се боят от имигранти кой знае колко

Ни афгани, ни сирийци искат да имат нещо общо с откачени апаратчици, студа и глада