Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

CNN: Сърбия задава темпото на ваксинация в Европа

Репортаж на американската телевизия дава за пример страната

OFFNews 01 април 2021 в 14:01 2841 0

Снимка Wikimedia commons CCA 4.0 International

"Сърбия - държава, която не членува в ЕС, задава темпото на ваксинацията в Европа. Страната се превръща във ваксинационен хъб в региона си, тъй като има толкова много ваксини, че ги предлага дори на чужденци. Сърбия ваксинира хората с две дози по-бързо от която и да е друга държава на континента."

Това се казва в репортаж на CNN, озаглавен "Тази страна предлага безплатни Ковид ваксини на чужденци".

Сръбските медии отразиха широко репортажа, в който родината им се дава за пример за ефективност в Европа. Те цитират и интервю на президента Александър Вучич пред американската телевизия, в което той говори за стратегията за борба с коронавируса.

Вучич заявява, че за Сърбия ваксините срещу COVID-19 не са въпрос на геополитика, а на спасяване на човешки животи, „поради което се подготвихме за имунизация по най-добрия начин."

Той казва, че е много щастлив от успеха на Сърбия и че държавата е набавила ваксини от цял ​​свят.

"Можете да вземете американската, европейската, руската или китайската ваксина и от вас зависи дали го искате“, каза Вучич.

Запитан за ваксинация в Сърбия на граждани на съседните страни, Вучич обясни, че е щастлив, ако може да се помогне на някой от Сараево, Скопие или Подгорица.

„Това е нашият регион, ние живеем наблизо, ако можем да сме от помощ, добре, ако те могат да ни помогнат, им благодарим. Това показва, че сме ориентирани към бъдещето, че не отиваме в миналото и не искаме да се връщаме в миналото“, допълва Вучич.

По повод изявление на журналисти, че Сърбия дава много ваксини на чуждестранни граждани и че може да няма достатъчно за своите, Вучич казва, че няма да има липси, защото през април се очакват около половин милион дози Pfizer, един милион дози Sinofarm, няколкостотин хиляди дози от Москва, както и 60 000 дози от програмата Covax.

В края на разговора Вучич кани журналиста на Си Ен Ен да се ваксинира в Сърбия, ако още не го е направил.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews