ЧВК ‘’Вагнер’’ започна да вербува политически противници на Рамзан Кадиров за войната в Украйна

OFFNews 05 януари 2023 в 12:42 2815 3

Снимка ГУР на МО на Украйна

Евгений Пригожин и Рамзан Кадиров

Частната военна компания „Вагнер“ на бизнесмена Евгений Пригожин е започнала да вербува затворници от изправителните учреждения в Чеченската република на Руската федерация, съобщи Главното управление на разузнаването на Министерството на отбраната на Украйна. По-голямата част от вербуваните са били осъдени за политическа дейност и са противници на режима на Рамзан Кадиров, установен в кавказката република.

Вербовката на затворници за „Вагнер“ се провежда в затворническото селище КП №3 в гр. Аргун в Чечения и в мъжкия затвор с общ режим ИК-2 в Чернокозово. Изправителното учреждение в Чернокозово имаше славата на филтрационен лагер по време на Втората чеченска война и влезе в правозащитните хроники с масови критики за нарушаване на правата на човека – изтезания и мъчения на задържаните и заради критиките беше закрито през 1994. През 1999 е отворено отново, първоначално за задържане на просяци и бездомници, а впоследствие за изолация на сепаратисти и политически неудобни лица.

През затвора в Чернокозово мина отвлеченият журналист от радио „Свобода“ Андрей Бабицкий, който впоследствие в заявление за Камарата на представителите на САЩ беше казал: „Всичко, което сме чели за концлагерите от сталинско време, всичко което знаем за германските концлагери – всичко това го има там“. От 2005 година затворът се управлява от властите в Чечения, а в управлението му участва и лично Рамзан Кадиров.

Украинското военно разузнаване посочва, че от двата затвора вече са мобилизирани над 50 затворници, повечето от които са осъдени по скалъпени дела. Служителите на изправителните заведения са били заплашени с наказание за разкриване на информация за провежданото набиране на затворници за войната в Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

3

Джендо Джедев

05.01 2023 в 13:00

На тая снимка Кадирчо що е по нощничка? Да не го е играл булка на Пригожката? :D

345

2

Джендо Джедев

05.01 2023 в 12:57

Яко са го закъсали тия! Само козичките да не пипат, че Кадирчо ще се ядоса! :D

-1650

1

ob1

05.01 2023 в 12:53

Има ли помийна яма, която орките не огребаха?
 
X

Да помогнем на украинските деца!