Чудото Хъдсън: Приводняването на пътнически самолет, спасило 150 души

На борда му е имало българин

OFFNews 15 януари 2024 в 13:42 3934 0

Самолет

Снимка GettyImages

Преди 15 г.  на тази дата се случва чудото на Хъдсън – приводняването на пътнически самолет, което остана в историята. Архивът на БТА разказва за този ден и последвалото разследване на катастрофата. Това, което малко хора знаят е, че на борда на американския „Еърбъс А 320“ е имало и българин.

Самолетът, с около 150 души на борда, се разбива в река Хъдсън близо до Ню Йорк. Малко след излитането си апаратът се сблъсква с ято птици и се опитва да се върне на летище „Ла Гуардия“. По-късно става ясно, че сблъсъкът с ятото е повредил и двата двигателя на самолета. След бърза спасителна операция нито един от пасажерите и екипажа не е пострадал.

Оказва се, че на борда е имало и българин, за когото обаче се знае малко. Информацията за него е дошла три дни след самолетната катастрофа от генералното ни консулство в Щатите. Мъжът е бил бизнесмен с двойно гражданство – българско и американско. Той пътувал по работа и се разминава единствено с настинка и психологически шок.

Не са ясни още възможните юридически последствия от катастрофата, посочват от БТА на 18 януари 2009 г.

След като властите извадили останките от самолета от ледените води на Хъдсън са намерени и черните кутии на „Еърбъса“, които потвърждават сблъсъка с ято птици. Данните от машината доказват също, че двата двигателя на пътническия самолет за отказали едновременно. 

Адекватната реакция на капитана на полета Чесли Салънбъргър и решението да приводни самолета в Хъдсън спасяват живота на хората.

Неговите мемоари се превръщат в сценария за филма „Съли: Чудото на Хъдсън“, режисиран от Клинт Иистууд. Том Ханкс е в главната роля.

Приводняването на самолета е най-успешното подобно приземяване в историята на авиацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика