Чубайс напусна болницата в Италия. Ще се възстановява в Германия

OFFNews 07 август 2022 в 15:44 2705 0

Чубайс

Снимка Снимка Снимка https://commons.wikimedia.org/

Анатолий Чубайс

Анатолий Чубайс, известен като "бащата" на приватизацията в постсъветска Русия и който напусна поста си в Кремъл заради войната в Украйна, е изписан от болница на остров Сардиния след лечение.

Това съобщи италианският всекидневник "Република", като отбеляза, че 67-годишният Чубайс е заминал за Франкфурт на Майн, за да постъпи в рехабилитационна клиника, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

На 1 август два независими източника разкриха, че Чубайс се намира в интензивно отделение на европейска болница с рядко имунно заболяване. Според източниците той страда от Синдром на Гилен-Баре - болест на имунната система, която уврежда периферната нервна система. Някои медии и руски опозиционни активисти изказаха предположение, че Чубайс е отровен.

"Република" посочва, че резултатите от токсикологичните тестове не са огласени, но пациентът е реагирал на лечението, така че лекарите са убедени, че става дума именно за този синдром. Според вестника Чубайс се чувства по-добре и вчера сутринта е излязъл от болницата "Матер Олбиа", без чужда помощ.

Анатолий Чубайс, който на времето бе шеф на канцеларията на президента Борис Елцин, впоследствие влезе в екипа на Владимир Путин. Той бе специален представител на Кремъл за връзки с международните организации, преди да подаде оставка. На 23 март, близо месец след началото на руското нашествие в Украйна, Чубайс подаде оставка и напусна Русия, припомня Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови