Човечеството е унищожило 60% от животинския свят

Днес решения ще взема може би последното поколение, което все още може да направи нещо, предупреждава WWF

OFFNews 30 октомври 2018 в 12:26 5149 3

Човечеството е изличило 60% от бозайниците, птиците, рибите и влечугите от 1970 г. досега. Водещи световни експерти предупреждават, че унищожаването на дивата природа е извънредна ситуация, която заплашва съществуването на цивилизацията.

Данните за актуалното ниво на унищожаване на дивата природа са публикувани в доклада "Жива планета 2018" на Световният фонд за дивата природа (WWF), изготвен от 59 учени и публикуван днес.

"Ако имаше 60% спад в населението на Земята, той би бил еквивалентен на изпразването на Северна Америка, Южна Америка, Европа, Китай и Океания. Това сме направили", каза изпълнителния директор на WWF Майк Барет и допълва, че днес "ние вървим като слепци към ръба на пропастта".

Това е много по-страшно от опасността да изгубим чудесата на природата. Застрашено е бъдещето на хората. Природата не е просто нещо приятно, което можем да имаме - тя е системата, която поддържа живота ни, казва той.

Учените потвърждават, че водеща предпоставка за измирането на животинския свят е нарастващото потребление, изразено в свръхексплоатация на природните ресурси.

Публикуван за първи път през 1998 г., докладът на WWF „Жива планета“ излиза веднъж на всеки две години. Според тазгодишното издание, ние оказваме все по-силен натиск върху екосистемите, които поддържат живота на Земята.

"Опазването на природата не се прави само, за да осигурим бъдеще за тигрите, пандите, китовете и за цялото невероятно разнообразие от живот, което обичаме. Става дума за нещо повече. Не може да има добро, щастливо и проспериращо бъдеще за хората на планета с дестабилизиран климат, изчерпани водни ресурси, деградирала почва и празни гори“, казва генералният директор на WWF Марко Ламбертини.

Природата осигурява услуги на стойност около 125 трилиона долара годишно, включително достъп до въздух, прясна вода, храна, енергия и лекарства.

Тези услуги на природата и биологичното разнообразие изчезват с тревожна скорост, въпреки опитите тази загуба да се спре. Действията ни в най-добрия случай водят до контролиран спад, коментират от WWF.

Доклад, публикуван в сп. Nature наскоро, потвърждава, че ключовите двигатели за спада на биологичното разнообразие остават прекомерното използване на природните ресурси и на селското стопанство. От всички видове растения, земноводни, влечуги, птици и бозайници, изчезващи от 1500 г. насам, 75% са били засегнати от свръхексплоатация, селскостопанска дейност или и от двете едновременно.

През последните десетилетия обаче човешката дейност е засегнала много повече жизненоважни местообитания. Сред тях са океаните, горите, кораловите рифове и влажните зони. 20% от Амазонските джунгли са изчезнали само за половин век, а през последните три десетилетия Земята е изгубила половината си плитководни корали.

В същото време, горите са дом на всеки 8 от 10 сухоземни вида.

"У нас са оцелели безценни вековни гори, но голяма част от тях още не са защитени", припомня Веселина Кавръкова, ръководител на WWF България и допълва, че Световният фонд за дивата природа работи за проучването и сертифицирането на българските гори, както и за ограничаване на мащабните незаконни сечи, които ощетяват държавата с около 150 млн. лв. годишно.

Днес решения взима първото поколение, което има ясна представа за ценността на природата и за огромното въздействие, което хората имат върху нея. Може би то ще е и последното, което все още има какво да направи, за да се обърне негативната тенденция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12407

3

Bad Horse

30.10 2018 в 14:43

60% само? Малко е. Аз, ако се замисля дълбоко и загрижено мога и по-страшно число да измисля. 70%!!! Или не, по-"научно" е да не е кръгло число: 73.25%

От къде го взех ли? От същото място като и 60%. От З.О.О. - Задния Отходен Отвор.

10372

1

elbarbudo

30.10 2018 в 12:36

Лаком гъз - глава затрива.