Членки на ПАСЕ отказват да работят със завърналата се Русия

OFFNews Последна промяна на 01 юли 2019 в 16:24 4746 0

ПАСЕ

Снимка unian.net

Редица страни подготвят резолюция срещу връщането на Русия в ПАСЕ, казва в ефира на Полското радио маршалът на сената Станислав Карчевски, цитиран от Lenta.ru.

Според него съгласие за работа по документа са дали Полша, Украйна, Литва, Латвия, Естония, Словакия и Грузия. „Всички са възмутени от тази ситуация. Представители на различните държави ми казаха, че искат да се подготви съвместна резолюция, договорихме се за среща в най-близко време“, посочва Карчевски.

На 26 юни ПАСЕ изцяло възстанови правата на Русия, при това без всякакви санкции. В отговор на това делегацията на Украйна напусна пленарната зала, а към нея се присъединиха Литва, Естония и Грузия, както и част от представителите на Полша, и един депутат от Словакия. Делегацията на Украйна временно прекрати участието си в работата си в ПАСЕ, част от депутатите обаче останаха с цел запазване на контактите с колегите.

Причина за отнемането на всички пълномощия на Русия в ПАСЕ през април 2014 г. бе анексията на Крим и въоръженият конфликт в Донбас. През 2017 г. Москва замрази плащанията на членския си внос и обяви, че ще ги размрази само след пълното възстановяване на пълномощията й в организацията.

Естония е още по-категорична в протеста си заради завръщането на Русия в асамблеята, предаде Интерфакс. Съветът на Консервативната народна партия излезе с изявление, че след решението за възстановяване на правата на руската делегация, в парламента следва да бъде подложен на гласуване въпросът за по-нататъшното участие на Естония в работата на Съвета на Европа.

„Ние считаме, че Естония трябва да прекрати участието си в организацията, която изгуби моралния си авторитет. Решението за това дали да продължим или да прекратим работата си в Съвета на Европа трябва да вземе не само правителството, но и депутатите в парламента“, се посочва в изявлението на управляващата партия, разпространено след заседанието в неделя.

Според консерваторите, „правото на глас на Русия в Съвета на Европа е възстановено от волята на ръководствата на водещите страни в Европа, независимо от това, че Кремъл игнорира всички резолюции на ПАСЕ по отношение на Крим и Украйна, и продължава да нарушава международното право и устава на Съвета на Европа“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X