Чистка в китайския парламент. Изключиха деветима висши военни

OFFNews 30 декември 2023 в 09:46 2036 4

Китай

Снимка БТА/АП

Китай

Деветима висши военни бяха изключени от китайския парламент, в рамките на голяма кадрова промяна, последвала вчерашното назначаване на нов министър на отбраната, предаде Франс прес.

Решението бе оповестено снощи от китайската новинарска агенция Синхуа, след заседание на Централния комитет на Китайската комунистическа партия. Понастоящем все още не се знае защо е било взето.

Висшите ешелони на китайските въоръжени сили изглежда преминават през период на преструктуриране, след като в края на август бившият министър на отбраната Ли Шанфу изчезна от публичното пространство и през октомври бе съобщено, че е отстранен от поста си.

Вчера бе съобщено, че за министър на отбраната е назначен Дун Цзюн, с което бе сложен край на периода, през който важният министерски пост е вакантен.

Новият министър на отбраната Дун Цзян досега беше командир на китайските военноморски сили - пост, който заемаше от август 2021 година, отбелязва АФП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9347

4

Анализи

30.12 2023 в 18:26

Китайците са добри в копирането, което важи, както за стокити за потребление, така и за ИТ технологиите. Добри, но не могат да творят. Те винаги ще бъдат ня6олко стъпки след американците.

11024

3

Комита

30.12 2023 в 17:27

Многоуважаеми dolivo,

Китай открито се подготвя за нахлуване в Тайван до 2027-а година и има амбиции да наложи контрол върху цялото Южнокитайско море. Като брой гемии флотът им вече е по-голям от американския.

През лятото Си Дзинпин подмени ръководството на ракетните войски, които контролират и ядрения арсенал на страната. Новият ръководител му е верен като кученце, което е важно предвид готовността на САЩ да се намесят при нападение над острова.

Дори излагацията на Путин в Украйна не изглежда да е разколебала плановете на другаря Си, поне що се отнася до реториката.

Ето тези пичове имат много стойностен подкаст по темата, имат и няколко други канала и всичките си заслужават:

https://www.youtube.com/watch?v=Df64eJpFG9I

12078

2

edin slep

30.12 2023 в 10:53

Другарят Си продължава с чистките, той наруши правилата и не пуска властта, явно се бори с опозицията в партията. Без армията - нямаш власт в една диктатура. Едва ли ще посмеят да нападнат Тайван, най-много да продължат да се дръвчат на Филипините.

Китай може и да е напреднал, но със сигурност изостава много във военно отношение от САЩ и вероятно производителите в ЕС и го знаят. Никой, дори Русия няма да им даде технологиите си.

22548

1

dolivo

30.12 2023 в 10:20

хммм, подготвят нещо

щом военноморския е взел превес, с агресивната им флотска стратегия, очаквам ескалации

Някой да има линкове с по-подробни анализи?


 
X

Мистерии в Хераклея Синтика