Чили потвърди: Пабло Неруда вероятно е бил убит от режима на Пиночет

OFFNews 06 ноември 2015 в 12:21 3717 5

Правителството на Чили призна, че поетът и Нобелов лауреат Пабло Неруда може би е бил убит след преврата от 1973 г., който доведе генерал Аугусто Пиночет на власт, пише AP.

Вътрешното министерство публикува изявление, според което Неруда вероятно не е починал от рак, както се смяташе досега. То се позовава на документ от март 2015 г., публикуван от испанския в. "Ел Паис", според който е "напълно възможно и много вероятно трета страна" да е отговорна за смъртта на Неруда.

Въпреки това вътрешното министерство подчертава, че група експерти разследват случая и че те все още не са стигнали до окончателно заключение.

Поетът Пабло Неруда е също ляв политик, дипломат и близък приятел на сваления президент Салвадор Алиенде, който избира да се самоубие, но да не се предаде по време на преврата от септември 1973 г.

Неруда умира на 69-годишна възраст. Смята се, че причината е заболяването му - рак на простатата. Той е преследван от режима, а негови приятели са убити. Планира да напусне страната, но ден преди бягството му е отведен в клиника в Сантяго. Умира на 23 септември. Официалната версия е "естествена смърт", но съмненията, че диктаторският режим има пръст в кончината на поета остават дълго, след като Чили се връща към демокрацията през 1990 г.

Смъртта на Неруда предизвика толкова спорове, че през 2013 г. тялото му беше ексхумирано. Изследванията не потвърдиха, че той е бил отровен, но семейството и шофьорът му бяха удовлетворени и поискаха продължаване на разследването. Съдията по делото поиска изследване за субстанции, които не са били търсени при първите тестове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!