Quantcast

Чили конфискува 1,6 милиона долара на диктатора Аугусто Пиночет

OFFNews Последна промяна на 25 август 2018 в 09:57 4656 0

Върховният съд на Чили разпореди вчера конфискация на авоари на стойност 1,6 млн долара на бившия диктатор Аугусто Пиночет (1973-1990 г.), в рамките на разследване на корупционен скандал, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Разпоредено е да бъдат конфискувани авоари, които са били собственост на Аугусто Хосе Рамон Пиночет Угарте, или на едно от неговите дружества, на стойност 1 621 554 долара", гласи решението на съда.

Решението, което е окончателно, е взето в рамките на т.нар. "афера Ригс" - разследване действията на чилийски високопоставени лица, които са помогнали на Пиночет да укрие част от състоянието си в Ригс Банк и други банки в САЩ. Съдът също така потвърди присъдата на бившите военни, признати за виновни в отклоняване на държавни средства - Габриел Марио Вергара Сифуентес, Хуан Рикардо Мак-Лин Вергара и Еухенио Фернандо Кастильо Кадис, които бяха осъдени на 4 години затвор.

То отменя частично реституирането в полза на семейството на Пиночет през 2017 г. на авоари на стойност близо 5 млн долара, конфискувани през 2004 г. в рамките на същото разследване. Държавата обжалваше и искаше анулирането на това решение. Върховният съд с решението си позволи на фамилията на диктатора да запази по-голямата част от авоарите.

Пиночет умира от инфаркт през 2006 г. на 91 години. Негови наследници са съпругата Лусия Ириарт, 95-годишна, и петте им деца. Според съда вдовицата и другите наследници са знаели за незаконния произход на средствата.

Разследването на чилийското правосъдие за отклоняване на бюджетни средства започна след откриването в банка Ригс във Вашингтон и в други американски банки на стотина тайни сметки, в които Пиночет укрил от 1981 г. близо 20 млн долара чрез сложни финансови маневри. За операциите той използвал серия фалишиви самоличности - вариации на името си като Аугусто П. Угарте, А. Угарте, Хосе Рамон Угарте и Х. П. Угарте, както и псевдоними като Даниел Лопес или Джон Лонг. През 2005 г. Ригс Банк призна, че е крила сметки на Пиночет и прие да плати глоба от 16 млн. долара за пране на пари.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !