Чикаго съди Тръмп

OFFNews 08 август 2017 в 10:48 2059 0

Кметът на Чикаго Рам Еманюел

Чикаго заведе дело срещу администрацията на американския президент Доналд Тръмп заради заплахата му да оттегли финансирането на градовете със специален статут, който им позволява да не прилагат строгия имиграционен закон.

В основата на спора са парите, които федералните власти отпускат всяка година за оборудване на полицията. Тръмп заплаши да ги спре, ако полицията отказва съдействие за задържане и разпити на чужденците. 

Кметът на Чикаго Рам Еманюел обяви намерението си да заведе дело на пресконференция миналата седмица, казвайки: "Чикаго няма да позволи основни права на жителите му да бъдат нарушени и Чикаго никога няма да се откаже от статута си на гостоприемен град".

Спирането на парите по програмата за тези градове означава милиони долари по-малко за служителите на реда. Само за Чикаго планираната сума тази година е 3.2 милиона долара. Програмата е особено чувствителна към Чикаго - град, който Тръмп често критикува заради високото ниво на престъпност. Департаментът по правосъдието обяви, че повече жители на Чикаго са били убити миналата година, отколкото на Лос Анджелис и Ню Йорк взети заедно.

Това не е първият път, в който администрацията на Тръмп е привлечена като обвиняем от градовете със специален статут. Миналия месец съдът блокира изпълнителна заповед, която би спряла дори по-голямо федерално финансиране за тези градове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови