Четиво №1 за 2015 г. в ООН: как да избегнем съд при военни престъпления

OFFNews 08 януари 2016 в 10:32 3202 3

Библиотеката Dag Hammarskjöld в ООН обяви най-популярната си книга за 2015 година. Тя е изненадващ и някак мрачен избор за организация, посветена да подобрява състоянието на света, пише сп. "Newsweek".

Чрез туит от 31 декември библиотеката съобщи, че най-популярната книга за изтичащата година е била "Имунитет на държавни глави и държавни служители при международни престъпления" - докторска дисертация на Рамона Педрети.

Близо 500-страничният труд разглежда въпроса дали държавни глави и официални представители на властта могат да бъдат подведени под отговорност в чуждестранни съдилища и стига до извода, че настоящите не могат да бъдат преследвани, но бившите могат.

"Намерете я в нашия каталог", окуражават читателите си от библиотеката в туита.

В библиотеката, кръстена на втория генерален секретар на ООН, има книги и документи за служителите на организацията, в която членуват 193 държави. Тя също отговаря на често задавани въпроси, свързани с ООН, като например за продължителността на най-дългата реч, произнасяна в ООН.

Няма доказателства, заради които са може да се твърди, че хората, които са преглеждали книгата са търсили как да се измъкнат от военни престъпления, но няколко от държавите членки на ООН наскоро бяха обвинени в нарушаване на международното право. Сирийският президент Башар ал-Асад беше обвинен във военни престъпления заради употребата на бомби срещу цивилно население в страната си, а неправителствени организации заявиха миналата година, че руски въздушни удари по болници и други цивилни цели в Сирия могат да бъдат определени като военни престъпления.

Потребителите на Twitter откликнаха на съобщението на библиотеката, наричайки избора за книга на годината "малко плашещ" и "някак смущаващ". Няколко от тях казаха, че са проверили дали това съобщение наистина идва от библиотеката на ООН, или някой си е направил шега.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!