Quantcast

Чешкият премиер сключи сделка с комунистите преди вота на недоверие

OFFNews Последна промяна на 10 юли 2018 в 18:21 878 0

Снимка vlada.cz

Чешкият министър-председател Андрей Бабиш подписа споразумение за подялба на властта с Комунистическата партия, което ще включи крайнолявата политическа сила в управлението за пръв път от Нежната революция през 1989 г., предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Със споразумението Бабиш си осигури подкрепата на комунистите за коалиционното правителство при гласуването на вота на доверие в долната камара на парламента утре.

В правителството на Бабиш влизат неговото центристко движение АНО и левите социалдемократи. То положи клетва на 27 юни, но няма мнозинство в долната камара и се нуждае от помощта на комунистите, за да остане на власт.

Сътрудничеството с комунистите е спорен въпрос, който неотдавна накара хиляди чехи да излязат на улицата и да демонстрират срещу него.

Комунистическата партия следва твърда линия и е против членството на Чехия в НАТО, като поддържа приятелски отношения с управляващите комунисти в Куба, Китай и Северна Корея. Комунистите се противопоставят и на изпращането на чешки войски на мисии в чужбина, особено в трите балтийски републики и в Полша на фона на напрежението между Русия и Запада.

Чешките комунисти изтъкват, че Русия не представлява заплаха, посочва АП.

За да спечели подкрепата им, Бабиш се съгласи с искането им да бъдат обложени с данък обезщетенията, които църквите в Чехия получават от държавата заради тяхна собственост, иззета от бившия комунистически режим. Комунистическата партия категорично се противопоставя на тези финансови компенсации.