Черноморските делфини - жертви на войната в Украйна

OFFNews 30 август 2022 в 12:05 2944 0

Снимка Иван Русев/Фейсбук

Разхождайки се по плажа с фин бял пясък на брега на Черно море, 63-годишният украински българин, учен и професор Иван Русев въздъхва с облекчение. Днес не е намерил мъртви делфини. Няколко минути по-рано той се е втурнал към нещо, в което се е припознал. За щастие, то не е изхвърлен на брега делфин, а само заплетени риболовни принадлежности.

Русев е научен директор на националния природен парк "Тузловски лимани" в украинска Бесарабия. Паркът е защитена зона, която се простира на площ 280 км. Разговорът му с репортер на АФП се води именно там.

Сега работата му включва всекидневни обиколки по плажовете, оградени с противотанкови мини. Търси делфини, които морето изхвърля тук от началото на войната на 24 февруари.

За цялата минала година той и колегите му откриват само три по цялата 44-километрова брегова линия, но тази само на петте километра, до които имат достъп, са открити 35 трупа. Тази година е различно. Морето започва да изхвърля телата им през март и Русев и екипът му трябва бързо да се заемат с прибирането на мъртвите животни, преди многобройните чакали в района да достигнат до тях. Обръщат се за помощ към свои колеги в Турция, България и Румъния.

Иван Русев, снимка: Фейсбук/Личен профил

"Всички станаха свидетели на едно и също нещо: огромен брой делфини са загинали от началото на войната", казва Русев.

През март Турската фондация за морски изследвания (TUDAV) предупреждава за "необичайно увеличение" на мъртвите делфини, изхвърлени на брега на Черно море. Русев свята, че са убити 5000 делфина, около 2% от общата им популация в Черно море.

По-голямата част от бреговата линия е недостъпна за служителите на парка, откакто украинските войски заемат позиции там, за да предотвратят евентуално руско морско нападение. Затова Русев и екипът му не могат да определят пълния размер на щетите, но той предполага, че броят на загиналите бозайници е „ужасяващ“.

През 20. век Черно море е дом на около 2 млн. делфина, но риболовът и замърсяването водят но намаляването им. През 2020 г. те са наброявали около 250 хил.

Според Русев военните сонари, използвани от руските военни кораби, са виновни за тази „кървава баня“. „Мощните сонари, използвани от военните кораби и подводници, "пречат на слуховите системи на делфините - обяснява той. - Това поврежда вътрешното им ухо и те не могат да се ориентират, нито да ловуват." По-поддатливи са и на смъртоносни заболявания поради отслабналата си имунна система, казва той.

По останките на делфините няма следи от рибарски мрежи или рани, което за него е доказателство, подкрепящо тезата му.

Русия и Украйна си прехвърлят вината за екологичните щети от войната и част от твърденията им оспорват теорията на Русев. Руски учени обвиняват вируса, който причинява морбили. Русев и екипът му взеха проби от наскоро намерени делфини и ги изпратиха в Германия и Италия, за да решат спора.

Обикновено Русев спи в кабина до входа на парка. Днес до нея лежи трупът на делфин, който Русев е покрил с рибарска мрежа. Така рибите ще изядат месото, а той ще може да даде скелета на някой музей.

Ученият е видимо притеснен. Военните удари вече са засегнали националния парк и са опожарили 100 хектара от защитената земя. 

"Войната е нещо ужасяващо. Тя засяга цялата екосистема, включително видове, които няма да се възстановят лесно. Равновесието в природата също няма да се възстанови лесно", казва той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови