Чехия затваря границите си за туристи и студенти от Русия заради ракетните удари от понеделник

OFFNews 12 октомври 2022 в 21:22 1716 0

Ян Липавски

Снимка Министерство на външните работи на Чешката република

Ян Липавски

Правителството на Чехия затяга визовите ограничения за руски граждани, както и да подкрепи обучението на беларуски и украински студенти в чешки университети по предложение на външния министър Ян Липавски. За това съобщи на официалната си страница Министерството на външните работи на Чешката република. Според съобщението одобрените от кабинета мерки отговарят на настоящата ситуация в Украйна и на засилващата се ескалация от страна на Русия след ракетните атаки в понеделник.

„Докато в Украйна руските ракети падат върху детски площадки и хора, които просто отиват на работа, всеки ден до 200 граждани на Руската федерация пристигат в Чехия през международното летище. Ето защо се съгласихме да бъде отказано влизане на онези руски граждани, които идват на чешка територия през външните шенгенски граници - т.е. през нашето международно летище - с цел туризъм, спорт или култура. Тази мярка ще се прилага за пътници с валидна шенгенска виза, издадена от която и да е държава-членка на ЕС“, каза външният министър Липавски.

Мярката влиза в сила на 25 октомври. Така Прага се присъединява към балтийските страни, Полша и Финландия, които затвориха вече границите си за руски туристи.

Правителството също така разгледа положението на студентите от Украйна и Беларус. Досега до Чешката република можеха да пътуват предимно граждани на Беларус, които вече имат семейство тук.

„Искаме да предоставим качествено европейско образование на онези, които са преследвани по политически причини, и на онези, които са решени да променят сегашните недемократични условия в страната си“, добави ръководителят на чешката дипломация. Правителството също коригира статута на украинските студенти, така че да могат да се запишат в чешки университети, дори ако са получили временна закрила в държава от ЕС, различна от Чехия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови