Чехия наложи запор върху активите на главния ракетчик на Русия Борис Обносов

OFFNews 22 август 2023 в 20:12 2491 4

Снимка РИА Новости

Владимир Путин и неговият ракетчик Борис Обносов.

Службата за финансов анализ на Чешката република (FAU) e наложила запор на чешките активи на семейството на Борис Обносов, главен изпълнителен директор на руския отбранителен холдинг "Тактическо военно въоръжение", чиито членове са обект на национални санкции. Това съобщи обществената "Чешка телевизия".

Чешките власти са запорирали и имуществото на Ростислав Зориков, зет на Обносов. Става дума за мезонет с изглед към Прага на стойност около милион евро, както и за къща в центъра на Прага, която може да струва около шест милиона евро. Фирмата на Зориков го дава под наем. Под запор от страна на FAU е попаднала и фирмата за недвижими имоти на Зориков "Риомакс", която той пререгистрира на баща си преди въвеждането на националните санкции.

"Въпреки пререгистрацията на собственост в рамките на семейството, връзката между тях е очевидна. Освен това членовете на семейство Обносва участват в бизнеса, който се развива около руското Министерство на отбраната", заяви пред телевизионния канал Кристина Уайнбендер, редактор на сайта Investigace уебсайт.

Под ръководството на Обносов десетки хиляди хора в различни части на Русия създават оръжия, които Министерството на отбраната на РФ уж използва само за високоточни удари и само срещу военни обекти на Въоръжените сили на Украйна. Всъщност тези ракети унищожават гражданската инфраструктура и цивилното население на Украйна вече повече от година.

Старата къща и мезонетът на зетя на шефа на руската корпорация бяха открити от екипа на Алексей Навални. След публикуването на разследването в медиите се появиха множество материали за имуществото на семейство Обносови в Прага. В тях журналисти критикуваха чешките власти за мълчанието им по отношение на живеещите в Прага дъщеря и зет на Обносов. Между другото чешките медии обърнаха внимание на инцидента със Зориков, станал на 13 юли 2023 г. в Прага. Тогава зетят на Обносов нападна Андрей Карелин, активист на движението "Весна". Той специално дойде в Прага, за да проведе протест в близост до сградата, собственост на фирмата на Ростислав Зориков. В отговор на критиките чешкият вътрешен министър Вит Ракуан каза , че той, заедно с външния министър на страната Ян Липавски, ще обмислят възможността за включване на Зориков в националния санкционен списък.

В края на юли група евродепутати поискаха налагането на санкции на ЕС срещу Обносов и членовете на семейството му. Според българина Петър Танев от Асоциация "Свободна Русия", който е автор на инициативата, Фондът за борба с корупцията на Алексей Навални активно лобирал за санкции срещу семейството на главния ракетчик на Руската федерация, но ЕС "не бързал" да го включи в санкционния списък. „За да се ускори процесът, евродепутатите направиха това искане, то трябва да бъде разгледано възможно най-скоро“, подчерта Танев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

4

6екеr4о

23.08 2023 в 14:12

Лондон е много скъп град на мурзилските милиардери, а и Виена, а руска диаспора от сдребни и средни чиновници има дори и у Велинград.

С очите си съм гледал как се дърлят някаква бабуля и нашенска ромка на неделния велинградси пазар за продажбата на сутиен от 5 лева, като изненадващото бе, че ромката поназнайваше руски...

-240

3

редовно четящ

23.08 2023 в 12:08

Чехия и особено Прага е пълна с русляци. Да вземат мерки овреме.

4638

2

Того

23.08 2023 в 05:58

Браво! Къде сме ние?

710

1

Д-р Мазникуров

22.08 2023 в 23:19

Е ние па с нашия мъдър РеZидент Рундьо искаме си мир и туй то! И даже пускаме Пусьовите агенти и шпиони в Масква за да им връчат ордените на място - за "патриотични" заслуги!...Да няма излишни кавги, и да цари разбирателство ... А и ние си харесваме да ни ръчкат у задния двор нашите скъпи асвабадители :) ... Задунайская Губерния, 16-тая республика друзья!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки