Чавушоглу: Турция е готова да отговори на враждебното отношение на САЩ

OFFNews 22 юли 2019 в 19:05 3758 1

М.Чавушоглу

Снимка АА

В коментар за вероятното изключване на Турция от програмата за производството на американските изтребители от 5-о поколение F-35 заради реализираната сделка за руските ракетни системи С-400 външният министър Мевлют Чавушоглу каза, че ако САЩ наложат санкции срещу страната, Анкара има с какво да отговори. Не се споменава обаче как и с какво Анкара ще контрира евентуалните санкции.

„Турция ще следва същия принцип, както и при С-400. Ние ще търсим нови пътища за осигуряването на нуждите си в отбранителната сфера така, както започнахме да търсим алтернативи за противовъздушната си отбрана и сключихме договора с Русия след отказа на САЩ да получим комплексите Patriot. Това е законно право на Турция“, заяви Чавушоглу, цитиран от Анадолската агенция.

Той посочи, че днес Турция осигурява до 70% от потребностите си в отбранителния сектор за сметка на собствените си възможности и се предприемат сериозни стъпки за създаването на турски самолети, танкове и хеликоптери. Вече са готови хеликоптерите Atak и танковете Altay, посочи Чавушоглу. Според него Анкара разполага с многоцелеви изтребители-бомбардировачи F-16, но потребностите на страната се увеличават.

Турският дипломат посочи, че в случай на изключването на Турция от програмата за F-35 Анкара ще закупува изтребители, докато наложи производството на собствени аналози. Освен това, той подчерта, че Турция е готова за нова операция в Сирия и призова Вашингтон за твърди стъпки по отношение на арабската република.
Новата антитерористична операция ще стартира, ако идеята за създаването на зона за сигурност в Североизточна Сирия се провали. Той припомни, че Вашингтон не е изпълнил ангажиментите си в рамките на пътната карта за сирийския район Манбидж.

„Планираше се договореностите да се изпълнят за 90 дни, но от момента на одобрението изминаха 14 месеца и няма никакви резултати. Ако в Сирия не се създаде зона за сигурност и тези райони не се прочистят от терористи, заплахата за националната сигурност на Турция ще се запази, а ние ще започнем военна операция на изток от река Ефрат“, посочи още Чавушоглу.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови