Чавушоглу смята, че има воля за възобновяване на преговорите между Русия и Украйна

OFFNews 08 юни 2022 в 13:30 1849 0

Чавушоглу

Снимка БТА/АП

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу, който днес се срещна с руския си колега Сергей Лавров в Анкара, обяви, че вижда воля за връщане на масата на преговорите между Русия и Украйна. Той окачестви преговорите като продуктивни, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Чавушоглу каза, че турските власти са готови да организират в Истанбул среща на представители на Русия, Украйна, Турция и ООН по въпроса за износа на зърно от украинските пристанища. Датата за срещата в Истанбул може да бъде определена и на днешните преговори в Анкара.

Той посочи, че Турция смята за реалистична идеята за създаването на безопасен коридор за износа на зърно от Украйна. Турският външен министър добави, че Анкара се обявява за обсъждането на мерки, които трябва да бъдат приети за осигуряването на безопасността на корабоплаването в Черно море.

Става въпрос за механизъм, който може да бъде създаден между ООН, Русия, Украйна и Турция. Смятаме, че този план е реалистичен, изтъкна Чавушоглу.

Министърът посочи още, че Турция и Русия ще продължат да обсъждат развитието на сътрудничеството между двете страни в сферата на икономиката, както и че по време на преговорите с Лавров са били обсъдени и поцесите в Сирия.

Руският външен министър също окачестви като полезна срещата с Чавушоглу.

Лавров изтъкна, че Русия цени усилията на Турция за разрешаването на ситуацията с износа на украинското зърно и допълни, че и Русия, и Турция смятат за необходимо осигуряването на безопасността в Черно море. По думите му с Чавушоглу са обсъдили подготовката на среща на високо равнище между Русия и Турция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews