Чавушоглу с нов скандал за арменския геноцид, френски депутати напуснаха заседание на НАТО

OFFNews 12 април 2019 в 13:02 8773 0

Чавушоглу - Крими

Снимка АА

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу подложи на остра критика решението на френския президент Еманюел Макрон за обявяването на 24 април за ден на памет за жертвите на арменския геноцид.

Той говори пред 99-ото заседание на Парламентарната асамблея на НАТО в курорта Анталия, а двама от представителите на Франция не дочакаха финала на скандалното му слово и напуснаха залата, съобщава Анадолската агенция. Във форума участва и специалната група за Средиземно море и Близкия Изток.

„Световната общественост помни събитията в Руанда и Алжир. Призоваваме Париж да се огледа в мрачните страници от историята на Франция и да не се опитва да дава уроци на Турция. Решението на президента Макрон е в разрез с определението на Европейския съд по правата на човека и игнорира решенията на съдебните инстанции в самата Франция. Не политиците вземат решенията за извършването на геноцид в една или друга страна. Конкретното определение за това е дадено на ниво ООН. За съжаление, Макрон се занимава с обикновен популизъм“, заяви Чавушоглу.

Френската депутатка от партията на Макрон Соня Крими го прекъсна и подчерта, че е шокирана от позицията на Анкара по въпроса за събитията в Османската империя от 1915 г. „Историята не се ли пише от победителите? За много страни кюрдската ПКК не е терористична организация, но за вас е такава. Върху това трябва да насочим вниманието си“, каза тя.

Чавушоглу отговори, че страни като Франция са свикнали да покровителстват и вечно да критикуват и унижават другите държави, и да им налагат собствени решения, а когато критиките дойдат от Турция или от друга страна, шокът е неизбежен. „Вие се опитвате да давате уроци на Турция по международно право, по върховенство на закона. Но не показвате толерантност за това, което казвам тук. Вие говорите за демокрация, за свобода на изразяване, но решението на Макрон не противоречи ли на решенията на френския Конституционен съд? Франция е последната страна, която ще поучава Турция“, каза още Чавушоглу.

Френската делегация опита да заглуши нападките му по адрес на Париж с иронични аплодисменти. Тогава Соня Крими и още един френски депутат напуснаха залата на форума, а Чавушоглу ги изпрати с думите: „Браво, и аз ви ръкопляскам! Всички ние тук виждаме нивото на вашата учтивост и уважение към опонентите. Не ви харесва да слушате истината. Ние ще продължим да говорим истината. А вие ще бъдете принудени да свикнете с това, защото нямате друг избор“, заяви външният министър на Турция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови