Чат на доверието. Агенцията за закрила на детето пуска платформа с чат приложение за деца

OFFNews 31 юли 2023 в 16:13 747 0

Снимка Държавна агенция за закрила на детето

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) започва чат приложение за разговор и консултации с деца, съобщиха от пресцентъра на Агенцията. Всеки вторник и четвъртък от 14:00 до 16:00 часа експерти ще бъдат на разположение, за да отговорят на въпросите им. Чатът ще бъде достъпен за всяко дете през официалната интернет страница на Националната телефонна линия за деца на ДАЗД – 116111.bg.

Анализите на данните от обажданията на телефон 116111 показват немалък брой мълчаливи позвънявания. Най-често те са свързани със страх и притеснение за разговор, но в същото време показват и необходимостта за споделяне. По думите на специалистите чат приложението е още по-лесен и достъпен вариант за тези деца, така че да получат подкрепа.

Телефонната линия 116111 на ДАЗД е част и от Глобалната мрежа телефонни линии за деца, в която членуват още 133 страни.

Според председателя на ДАЗД д-р Теодора Иванова децата все повече комуникират чрез социалните мрежи и чат приложения и е било важно Агенцията да отговори на тази потребност, така че децата да имат още една възможност да потърсят съвет или подкрепа от експерти.

Както и при обаждане на Националната телефонна линия за деца, така и при свързване в чат приложението, разговорът е анонимен и напълно безплатен.

По данни на ДАЗД от началото на годината на телефон 116111 са получени над 13 500 обаждания. Над 4000 са проведените консултации, като близо 2300 от тях са с деца. 574 са подадените сигнали за първите шест месеца на годината.

Най-честите причини да се потърсят консултантите са проблеми в семейството и различни форми на насилие над и между деца. Запазва се тенденцията подрастващите да търсят съвет и подкрепа във връзка с трудности във взаимоотношенията както с връстниците им, така и с възрастните, посочват от агенцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика