Бури и торнадо връхлетяха САЩ: Обявено е извънредно положение, има и загинали

OFFNews 10 януари 2024 в 10:42 819 1

Айова

Снимка БТА/АП

Южните части на САЩ бяха връхлетени от бури, на места с торнадо, а Средният Запад е блокиран от снеговалежи. Бурите се придвижват на изток-североизток, съобщава Асошиейтед прес.

Времето се отрази и на предизборната кампания, като в щата Айова бяха отменени прояви на лагера на бившия президент Доналд Тръмп, а дъждът и силният вятър принудиха самолета на вицепрезидента Камала Харис да се отклони от маршрута си.

Говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви по време на брифинг, че зимните бури продължават да са заплаха в различни части на щатите.

Бурята, връхлетяла Флорида и части от Алабама и Джорджия с ветрове със скорост 88 км/ч., е отнела живота на трима души. Националната метеорологична служба потвърди и появата на няколко торнада. Порив на вятъра от 171 км/ч е регистриран преди разсъмване близо до брега в окръг Уолтън, Флорида. Снимки показват нанесени щети в къмпинг и парк за кемпери.

Във Флорида са докладвани наранявания, свързани с бурята, но няма смъртни случаи. В района на Панама Сити Бийч има отнесени части от покриви, разхвърляни мебели, огради и отломки, както и къща, която се е наклонила настрани и се е облегнала на друга къща. В окръг Бей са регистрирани множество торнада.

Силен дъжд в щата Джорджия пък спря за известно време въздушния трафик на най-натовареното летище в Атланта и предизвика наводнения. Над 80 училища отмениха учебните занятия изцяло, а други преминаха на дистанционно обучение или започнаха по-късно.

Над 200 000 души са без електричество във Флорида, Алабама и Джорджия, а в Северна Каролина – близо 150 000.

В Северна Каролина също има жертви и ранени - загинал е един човек, а други двама са в критично състояние, след като торнадо е връхлетяло парк за мобилни домове в град Клермонт. В Скалистите планини съборени електропроводи затвориха и в двете посоки една от най-натоварените магистрали в страната. Губернаторът на Северна Каролина Рой Купър обяви извънредно положение преди пристигането на бурята, а някои училища отмениха учебните занятия или затвориха по-рано.

Синоптик от Националната метеорологична служба съобщи, че в Средния Запад е натрупал 30 сантиметра сняг в обширна област - от югоизточно Колорадо до горния полуостров на Мичиган. Това включва западен Канзас, източната част на Небраска, големи части от Айова, северната част на Мисури и Северозападен Илинойс. Очаква се снежната буря да се придвижи от Средния запад на изток и североизток с комбинация от сняг, дъжд и силен вятър. Губернаторът на Ню Джърси Фил Мърфи вече обяви извънредно положение в щата и предупреди жителите да не подценяват бурята.

В Ню Йорк властите започнаха да евакуират близо 2000 мигранти, които бяха настанени в обширен комплекс от палатки на бивше летище в отдалечен район на Бруклин. В части на Аризона студеният фронт свали температурите под нулата, а Националната метеорологична служба съобщи, че в северна Аризона са измерени минус 17 градуса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!