Quantcast

Бунтове срещу мизерията подпалиха Босна

Offnews Последна промяна на 07 февруари 2014 в 19:20 4188 3

Протестите в Босна и Херцеговина, предизвикани от влошените социално-икономически условия тази вечер доведоха до сблъсъци с полицията и палежи на правителствени и общински сгради.

В Тузла и в столицата Сараево са запалени сградите на кантоналните правителства. В Сараево от сградата излиза дим, а са счупени и всички прозорци. В Тузла пожарникари потушават пожара. От сградата на затвора, която в непосредствена близост, на всички прозорци са застанали затворници, които махат на протестиращите в знак на подкрепа. Полицията е направила верига около затвора. Демонстрантите в Тузла успяха да влязат в сградата на кантоналното правителство, предаде Босненската радио и телевизия. Протестиращите са започнали да изхвърлят мебелите и са запалили сградата. На улиците в Тузла има около 10 000 души.

Сълзотворен газ, водни оръдия и димки. По този начин изглежда Тузла, коментира радио Deutsche Welle. Радиото съобщава, че демонстрации вчера са се провели и в други градове, а днес са обхванали и нови. „Това е неконтролируем протест заради превишаването на сила от страна на полицията. Дойдох от работа и не съм хулиган”, заявил жител на Тузла. За това колко е сериозна тузланската буна, говори и броят на пострадалите, посочва радиото.

Над сто полицаи и 28 демонстранти са пострадали при сблъсъците в град Тузла. Полицията е употребила сълзотворен газ за да изгони протестиращите, които са проболи полицейския коридор и са нападнали сградата на кантоналното правителство. Най-многобройни сред протестиращите са служители на вече фалирали предприятия. Те получиха подкрепа от жители на Сараево, Бихач, Зеница и още двайсетина града в страната.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.02 2014 в 19:31

Браво!Хората се борят,не са овце като нас.

08.02 2014 в 01:24

Ограбени от комунизма от всички страни - съединявайте се!

Малко по малко народите, които комунистите докараха до измиране, виждат, че няма какво да губят... интересни времена.

07.02 2014 в 22:40

Как може така? Не са ли чували, че трябва да са усмихнати и мирни, докато протестират срещу мафията, която съсипва живота им?