Бунт и полицейски побой в най-голямата фабрика за iPhone в Китай

OFFNews 23 ноември 2022 в 12:13 2265 1

Бунтът в завода.

Снимка Кадър/Би Би Си

Бунтът в завода.

Протести избухнаха в най-голямата фабрика за iPhone в град Джънджоу, Китай – предаде Би Би Си.

Разпространени в интернет кадри показват стотици протестиращи работници и сблъсъци между някои от тях и хора в предпазни костюми и униформени от полицията за борба с безредиците.

Тези, които предават протестите на живо, казват, че работниците са били бити от полицията.

Заради случаи на COVID от миналия месец производителят Foxconn блокира обекта, което накара някои работници буквално да избягат от завода, за да се приберат по домовете си. След това компанията набра нови работници с обещание за щедри бонуси.

Foxconn все още не е коментирала последните размирици.

На кадри, споделени в сайт за излъчване на живо, се вижда как работниците крещят: "Защитавайте нашите права! Защитавайте нашите права!" Други са били забелязани да разбиват камери за наблюдение и прозорци с палки.

На няколко клипа се вижда как работниците се оплакват от храната, която им е била дадена, и казват, че не са получили обещаните бонуси.

"Промениха договора, така че не можехме да получим субсидията, както бяха обещали. Поставят ни под карантина, но не ни осигуряват храна", каза един от работниците на Foxconn по време на живото предаване.

Той твърди също, че е видял мъж, който е "тежко ранен и [който] може да умре" след побой от полицията.

Наскоро започнал работа в завода в Джънджоу казва пред Би Би Си, че работниците протестират, защото Foxconn "са променили договора, който са обещали".

Някои новоназначени работници се страхуват и да не бъдат заразени с COVID от служители, които са работили в завода по време на предишните случаи.

"Работниците, които протестират, искат да получат субсидия и да се върнат у дома", каза служителят.

По думите му в сряда сутринта в завода е имало засилено полицейско присъствие.

Други видеоклипове, излъчвани в реално време, също показват тълпи от въоръжени полицаи на обекта.

Новоназначен служител казва пред Би Би Си, че е посетил мястото на протеста в сряда, където е видял "един мъж с кръв по главата, лежащ на земята".

"Не знаех точната причина, поради която хората протестират, но те смесват нас, новите работници, със старите работници, които бяха [COVID] положителни", каза той пред Би Би Си.

Тайванската фирма Foxconn е основният подизпълнител на Apple, а заводът ѝ в Чжънчжоу сглобява повече iPhone-и, отколкото където и да било другаде по света.

В края на октомври много работници избягаха от завода на фона на нарастващите случаи на COVID и твърденията за лошо отношение към персонала. Бягството им беше заснето в социалните медии, докато се прибираха с камиони към родните си места в други части на централната китайска провинция.

След това Foxconn се опита да убеди работниците да останат и да наеме нови служители, като предложи по-високи заплати и бонуси.

Оттогава фирмата е въвела т.нар. затворен цикъл на работа в завода. Има се предвид изолация на завода от останалото населението на Джънджоу заради случаите на COVID.

По-рано този месец Apple предупреди, че очаква по-малки доставки на моделите iPhone 14 заради прекъсването на производството в Джънджоу.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

900

1

Manager Kim

24.11 2022 в 14:15

""Нула КОВИД" - политика на невъзможното срещу която протестирам" (автор Гесер Курултаев): http://www.seo-forum-seo-luntan.com/other-languages/(covid-19-19-19)/msg45721/#msg45721