Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Бундесбанк: Кризата може да продължи и до 2020 г.

Елица Мартинова 18 април 2013 в 08:07 2099 1

Йенс Вайдман, Снимка: Deutsche Bundesbank
Йенс Вайдман, Снимка: Deutsche Bundesbank

Финансовата криза в Еврозоната може съвсем да не е отминала и да продължи до края на десетилетието, предупреди президентът на Дойче Бундесбанк Йенс Вайдман.

„Излизането от кризата и преодоляването на нейните последствия е един от най-сериозните и важни проблеми на нашето десетилетие. Спокойствието, което се наблюдава на пазарите в момента, може да се окаже илюзорно, ако не се предприемат мерки с дългосрочен план на национално и общоевропейско ниво“, категоричен е Вайдман.

По думите му в противен случай Европейският съюз може тепърва да се изправи пред същинското икономическо изпитание.

Шефът на Бундесбанк призова за развитието на програми и ефективни мерки за подпомагане и насърчаване на малкия и среден бизнес в средиземноморските страни от Еврозоната.

Вайдман подчерта, че процедурата в Кипър, макар и драстична, ще донесе добри резултати за икономиката на островната държава.

„Мерките, приложени в Кипър, включително и „подстригването“ на банковите депозити в никакъв случай няма да са еталон занапред. Кипарският случай обаче показа, че могат да се закриват банки. Принципно погледнато, това е новост и тя е добра, защото не може банките да бъдат постоянно спасяване за сметка на данъкоплатците“, смята Вайдман.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews