Букурещ предложи на Австрия да излезе от Шенген, за да влезе Румъния

OFFNews 16 ноември 2023 в 12:19 2883 5

Чолаку

Снимка Фейсбук

Марчел Чолаку

Букурещ отправи странно предложение на Австрия заради критиките и съпротивата й Румъния да се присъедини към Шенген - да напусне пространството, а Румъния да влезе на нейно място.  

Румънският премиер Марчел Чолаку нападна австрийския канцлер Карл Нехамер със серия критики заради позицията му. В ефира на телевизия Антена 3 СиЕнЕн (Antena 3 CNN) Чолаку каза, че Румъния трябва да изиграе докрай шансовете си за присъединяване към Шенгенското пространство, като в тази връзка предложи, ако австрийският канцлер Карл Нехамер запази позицията си против присъединяване на Румъния, Австрия да обмисли възможността да напусне Шенген, съобщава агенция Аджерпрес, цитирана от БТА.

В коментар на шансовете на страната за присъединяване към Шенгенското пространство румънският премиер отново заяви, че съпротивата на австрийския канцлер е неоснователна.

"Не Австрия и не австрийците, а канцлерът Нехамер даде много ясно да се разбере, че не е съгласен, без никакво основание", заяви Марчел Чолаку.

Той припомни, че на неотдавнашната среща на европейските социалисти в Малага, Испания, е била приета резолюция в подкрепа на присъединяването на Румъния и България към Шенген. Чолаку подчерта, че всички лидери социалдемократи, без изключение, подкрепят незабавното присъединяване на двете държави.

Румънският премиер сподели, че е получил уверения от премиера на Испания Педро Санчес, чиято страна председателства в момента Европейския съвет, както и от германския канцлер Олаф Шолц, че ще направят всичко, което зависи от тях, по въпроса за присъединяването на Румъния и България.

Чолаку коментира и резолюция на Европейската народна партия (ЕНП) в тази връзка, като посочи, че ЕНП също е призовала австрийския канцлер да промени позицията си.

Според румънския премиер обаче "това е твърде малко". По думите му политическото семейство на ЕНП би трябвало да изключи австрийския канцлер, след като не е съгласен с мнозинството в ЕНП. Чолаку даде пример с премиера на Словакия, който е бил изключен от семейството на европейските социалисти и демократи, след като е направил изявления в подкрепа на руския президент Владимир Путин.

По думите на Чолаку австрийската страна е преминала червена линия по въпроса за Шенген.

"Разбирам добрите намерения, но преминахме червена линия, вече не говорим за добри намерения. (…) На първо място, това е унижение за всички румънци – и в страната, и извън нея. Това е несправедливост. (…) Аз знам, че Румъния заслужава да бъде в Шенгенското пространство (…)", бе категоричен Чолаку.

Коментирайки съпротивата на австрийския канцлер, румънският премиер намекна, че това може да се дължи на влияние отвън, и по-конкретно на руския президент Владимир Путин.

"Господине, не си с нас, казва ти го Комисията, казва ти го Съветът, казва ти го Европейският парламент, казва ти го твоето европейско семейство, цяла Европа казва, че мястото на Румъния е в Шенгенското пространство, а ти казваш "не". Означава, че някой друг те направлява. Господине, ако те направлява Путин, защото продължаваш да внасяш газ от Русия, напусни нашето семейство. Тръгни си ти от Шенген", призова Марчел Чолаку.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

5

демотиватор

16.11 2023 в 15:32

Дали австрийците няма да се окажат нещо като "антиславяни", че да ги посочим с големия показалец ?! (ジ)

-529

4

6екеr4о

16.11 2023 в 14:48

Силни думи от популярен политик, но все пак, като гледам каква разградена кочина е нашата държава, остава горчивия привкус, че може би Австрия и Нидерландия не са съвсем неправи по повод позицията им за Шенген...

14048

3

voododoll

16.11 2023 в 14:24

Денкоуглу ти кога ще формираш гръбначен стълб и ще се изкажеш по темата?

1042

2

danvan

16.11 2023 в 12:58

Кога ли ще има и български политик, който да не се снишава и така да брани интересите на България?

1000

1

Valeri--at

16.11 2023 в 12:55

БРАВО !!!!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки