Буданов прати катери и Украйна превзе Бойковите кули (видео)

OFFNews 11 септември 2023 в 13:47 28960 1

кули
Кулите на Бойко.

Украйна си върна контрола над така наречените "кулите на Бойко" в Черно море, съобщи Главното управление на разузнаването към Министерството на отбраната в Киев.

Това е стратегически важен обект за добив на газ и петрол в морето, който в последните 8 години бе окупиран от руснаците. Те използваха кулите за удари срещу украински територии.

"Уникална операция за установяване на контрол над "кулите на Бойко" беше проведена от силите на подразделенията на ГУР на Министерството на отбраната на Украйна, в частност под контрол бяха върнати сондажните платформи "Петро Годовалец" и "Украйна", както и плаващите комплекси "Таврида" и "Сиваш"", се казва в изявление на ГУР.

Отбелязва се, че по време на операцията специалните сили са успели да изземат ценни трофеи: запас от хеликоптерни боеприпаси от типа "неуправляеми авиационни ракети", както и радар "Нева", който може да проследява движението на кораби в Черно море.

Според информацията на разузнаването в Киев по време на операцията се е стигнало до битка между плавателните съдове на украинските специални части и руски изтребител Су-30.

"В резултат на битката руският самолет беше ударен и принуден да се оттегли", отбелязват хората на генерал Кирило Буданов.

Кулите или вишките на Бойко са платформи за сондиране на газ и нефт край бреговете на Крим в Черно море. Русия ги окупира през 2015 г., а от началото на пълномащабната инвазия те се използват за военни цели, като хеликоптерни площадки и за разполагане на радарни съоръжения.

След пълномащабното нахлуване на Русия Украйна нанесе удари по няколко контролирани от Русия платформи. Разузнаването отбеляза, че тези обекти представляват интерес и за двете страни, като контролът върху тях периодично преминава от Украйна към Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика