Британците гласуват за местна власт. Вотът ще е първи електорален тест за Риши Сунак

OFFNews 04 май 2023 в 13:41 584 0

Сунак

Снимка БТА/АП

Риши Сунак

Британците гласуват днес за 8000 места в 230 общински съвета на местни избори. Вотът е първият голям електорален тест за премиера Риши Сунак, след като през последната година управляващите консерватори преминаха през поредица скандали, стачки и проблеми с икономиката, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

Изборите за органи на местно самоуправление се смятат за последната възможност за партиите да привлекат обществена подкрепа преди парламентарния вот догодина, но те ще покажат и дали най-голямата опозиционна партия - лейбъристите - са в състояние да превърнат сегашната си двуцифрена преднина в социологическите проучвания в електорални победи.

На Сунак, който пое властта след съпътстваното от скандали управление на Борис Джонсън и хаотичната икономическа политика при Лиз Тръс, е приписвана заслуга, че е стабилизирал икономиката. Въпреки това прогнозите са партията му да понесе днес тежки загуби.

Основните изборни битки са, от една страна, в Северна и Централна Англия между торите и лейбъристите, които водят пред управляващите с около 15% в националните социологически проучвания, а, от друга страна - в Южна Англия, между торите и Либералните демократи.

Анализатори отбелязват, че на този вот се очакват и по-силни резултати на Либералните демократи и Зелените, тъй като обикновено тези две формации и по-малките партии се представят по-добре на местни избори, отколкото на парламентарните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови