Британското разузнаване: Засега няма доказателство, че Пригожин е бил в самолета

OFFNews 25 август 2023 в 12:10 1865 1

Снимка

Все още няма окончателно доказателство, че Пригожин е бил на борда на самолета, който се разби в Тверска област на 23 август, точно два месеца след метежа на ЧВК "Вагнер". Такава предпазлива позиция изразява в ежедневния си разузнавателен доклад Министерството на отбраната на Великобритания.

"Руските власти твърдят, че 10 души на борда са загинали, включително собственикът на "Вагнер" Евгений Пригожин. Все още няма окончателно доказателство, че Пригожин е бил на борда, а е известно, че той прилага изключителни мерки за сигурност. Въпреки това е много вероятно той наистина да е мъртъв. Смъртта на Пригожин почти със сигурност би имала дълбок дестабилизиращ ефект върху групата "Вагнер". Неговите лични качества на хиперактивност, изключителна дързост, стремеж към резултати и изключителна бруталност проникнаха във "Вагнер" при някой наследник да има подобни. Лидерският вакуум във "Вагнер" ще бъде усложнен от съобщенията, че и основателят и полеви командир Дмитрий Уткин и шефът на логистиката Валерий Чекалов също са загинали", обобщава военното ведомство на Лондон.

Британската позиция с допускането теоретически на вероятността Пригожин да е жив се различава с известни нюанси от изявеното вече мнение на Пентагона, че той "по всяка вероятност" е загинал. Въпреки, че в руското общество вървят конспиративни теории, че финансистът на "Вагнер" може да е бил във втория самолет или изобщо да е някъде другаде. Появилите се информации, че в едно от обезобразените тела е разпознат Пригожин по липсватаща фаланга на единия пръст, не е възприемано като сериозно доказателство, защото при известната жестокост на Готвача на Путин, както го наричаха допреди месеци, не е проблем да клъцне част от пръста на някой свой двойник, коментират в социалните мрежи.

В петък темата за двойник на Пригожин е много жизнена, британското издание "Дейли мейл" разказва със заглавие на главната си страница за разпространяването на "странни слухове", че главатарят на ЧВК "Вагнер" е инсцинирал смъртта си. В Би Би Си пък напомнят, че двойници са имали както Пригожин, така и Дмитирй Уткин - Вагнер. Според медията двойниците специално са си променяли имената, презимената и фамилиите за да бъдат пълни адаши с оригиналите, а в самолета на Пригожин често е пътувал негов двойник, докато той се придвижва с резервен.

"Фокс нюз" обяснява защо подобен фейк или инсценизация може да са нужни на "Вагнер". За да се ориентира в ситуацията на канала му помогна бившата високопоставена служителка на военното разузнаване на САЩ Ребека Кофлер. Тя призова да се отнасяме скептично към официалните съобщения на руските медии за авиокатастрофата.

"Възможно е да има много причини, заради които Москва да иска да повярваме, че Пригожин е умрял",  предупреждава разузнавачката. Тя е автор на цяла книга, посветена на руската заплаха, озаглавена "Правиланата на Путин: тайният план за покоряване на Америка".

Фалшификация на гибелта на ръководството на ЧВК "Вагнер", според Кофлер, би могла да бъде част от такъв план.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика