Британското разузнаване: Русия започна първата си по-голяма офанзива от януари

Mая Младенова 17 октомври 2023 в 10:11 6284 3

Украински войници

Снимка Генерален щаб на украинската армия

Украински войници

Русия по всяка вероятност е започнала координирана офанзива в Донецка област - като целта сега е важният стратегически град Авдеевка (Авдиевка), съобщава в днешната си сводка за войната британското военно разузнаване.

Авдеевка се намира в източната част на Донецкия регион, на север от едноименната столица Доцеск, която сега е под руско управление. Поради разположението си градът попада на фронтовата линия от 2014 година насам.

Градът все още се контролира от Украйна и това пречи на рускате страна да получи по-широк контрол в Донецка област.

По всяка вероятност настоящата офанзива се извършва с множество въоръжени батальони, които се опитват да обкръжат града, допълва разузнаването. Операцията изглежда като най-мащабната руска офанзива за последните месеци - поне от януари 2023-а насам..

Укрепените украински сили изглежда досега са удържали напредването на руските, които понасят човешки загуби. Бавният напредък и жертвите вероятно са станали причина за преминаване от офанзива в "активна отбрана", тъй като успешното прогонване на украинците от Авдеевка засега изглежда все по-малко възможно в краткосрочен план, завършва информацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12078

3

edin slep

17.10 2023 в 13:29

Не успяха да стигнат Азовско море, което е жалко. На пролет се очакват Ф 16, може би Мираж 2000 и Грипен по-късно през годината. Омаломощиха руснаците на юг, а те жертват хиляди и стотици бойни машини за Авдеевка. Ветенки сър ...

12407

2

Bad Horse

17.10 2023 в 10:44

Стари новини, офанзивата приключи с големи жертви. Вече обявиха че преминават към "активна защита". Колкото до самата "офанзива" - беше изцяло безсмислена стратегически. За някакво село!? И какво? Цялата патаклама на източния фронт, Бахмут и т.н. е излишна. Но ще продължат ватниците да нападат и през зимата, за пропагандни цели, че идват избори.

Украинците сгрешиха, че атакуваха там тази година. Трябваше да продължат с отбраната и да се изтеглят бавно докато засмукват руски сили след себе си в капани. Вермахта прави така, на същия терен, срещу същите ватници със същото превъзходство в пушечно месо.

Вместо това украинците трябваше да се съсредоточат на юг, където настъплението щеше да има стратегически резултат.

345

1

Джендо Джедев

17.10 2023 в 10:35

Добре ще наторят украинския чернозем орките. За кой ли път!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика