Британското разузнаване: Русия вероятно е получила нова партида ирански дронове камикадзе

OFFNews 09 декември 2022 в 16:28 5261 4

дрон

Снимка UAF

Дронът камикадзе "Шахед"-136.

По всяка вероятност руската армия да е получила нова партида ирански безпилотни самолети, съобщи британското разузнаване.

В доклада му се казва, че на 6 декември Русия е използвала ирански дронове камикадзе за първи път от три седмици насам. Ден по-късно Генералният щаб на ВСУ съобщава за атаката. Украинските военни твърдят, че са свалили 17 безпилотника, 14 от които са били ирански "Шахед"-136. Те са атакували цели в Запорожка и Днепропетровска област.

Британското разузнаване отбелязва, че за последно руснаците са използвали ирански безпилотни самолети камикадзе на 17 ноември. По това време ВВС на ВСУ съобщават за унищожаването на пет "Шахед-136", изстреляни от територията на Беларус.

"Вероятно Русия е възобновила атаките с дронове камикадзе от нови източници", се казва в резюме на британското разузнаване.

През октомври Русия започна масово да използва ирански дронове, за да бомбардира украинската инфраструктура. Руската армия използва безпилотни самолети заедно с други оръжия, по-специално крилати ракети.

На 23 ноември британското разузнаване посочва, че руските военни са спрели тази практика и свързва това с възможното изчерпване на запасите им. На 19 ноември "Вашингтон пост" пише, че Русия и Иран са постигнали споразумение за започване на производство на дронове в Русия.

Военни експерти смятат, че иранските безпилотни самолети са много неефективни и основното им предимство е ниската цена. Повечето от тези дронове се свалят от противовъздушна отбрана и дори от малокалибрени оръжия. Трудността се състои в това, че един дрон, свален над населено място, може да причини големи щети. 

В края на ноември "Вашингтон пост" съобщи за мобилни екипи в Николаев, които свалят ирански безпилотни самолети през нощта с леко стрелково оръжие. Достатъчно е един човек да го открие с устройство за нощно виждане или термосензор и да го освети с лазер, а останалите да открият огън.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

4

Johnny B Goode

09.12 2022 в 21:31

Защото ако няма шум, пенсионерите ще умрат от скука.

345

3

Джендо Джедев

09.12 2022 в 19:07

Еврак,

Тая вечер явно ти се е паднало да задаваш тъпи въпросчета. :D

345

1

Джендо Джедев

09.12 2022 в 16:33

"Терористи от вси страни - съединявайте се!". Интересно е кой го играе булката в сватбата между чалмалиите и алкашите. Залагам на вторите... :D