Британското разузнаване: Русия е загубила най-малко 6 радарни системи за борба с ракети и артилерия ''Зоопарк-1М''

OFFNews Последна промяна на 31 март 2023 в 12:16 14052 2

Снимка topwar.ru

Зоопарк-1М

Русия вече е загубила най-малко шест редки противобатарейни радарни системи "Зоопарк-1М", твърди в най-новия си обзор в туитър в петък разузнаването на британското военно министерство. Тази техника на нашествениците е уязвима - може лесно да бъде открита и унищожена, сочат британските разузнавачи.

Последният известен удар срещу такава система беше на 23 март в Донецк, а кадри от унищожаването й бяха разпространени в социалните мрежи. „Зоопаркът“ беше закрит от украински войници от Силите за специални операции.

Според изчисленията на британците, руската армия все още има ограничен брой от тези радари в зоната на бойните действия в Украйна. "Тъй като имат активен електромагнитен подпис, те са уязвими за откриване и унищожаване. Русия е загубила най-малко шест "Зоопарк-1М и най-вероятно много ограничен брой от тях остават в Украйна", се казва в доклада.

Британското разузнаване пише, че възстановяването на арсенала от противобатарейните радари е приоритет както за Русия, така и за Украйна. В случая с Русия агресорът ще има трудности във възстановяването, тъй като тези системи зависят от доставките на високотехнологична електроника. А те от своя страна са прекъснати заради западните санкции, наложени на Москва заради нахлуването й в Украйна.

РЛК "Зоопарк-1М" е радиолокационен комплекс за разузнаване и управление на огъня (противобатареен радар). Той е предназначен за борба с артилерийски и ракетни системи на противника чрез идентифициране на техните позиции при стрелба с мини, снаряди и ракети. Способен е да поразява руски артилерийски системи „Мста-С“ и „Коалиция“, РСЗО „Смерч“, ОТРК „Точка-У“ и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови