Британското разузнаване: Дворников е отстранен, участник в пуча срещу Горбачов води руските битки в Украйна

Красимир Крумов 25 юни 2022 в 11:48 22523 1

Главното действащо лице на Русия в украинската война вече е армейски генерал Сергей Суровикин, твърди британското разузнаване.

Снимка Пресслужба на Кремъл

Главното действащо лице на Русия в украинската война вече е армейски генерал Сергей Суровикин, твърди британското разузнаване.

„От началото на юни руското висше командване най-вероятно е отстранило няколко генерали от ключови позиции в оперативното командване на войната в Украйна. Сред тях са командирът на ВДВ генерал-полковник Андрей Сердюков и командирът на Южната група войски армейски генерал Александър Дворников. За известно време Дворников беше главнокомандващ на операцията в Украйна", съобщава в актуализираната си сводка по войната в Украйна британското министерство на отбраната, позоваващо се на данни на разузнаването. 

„ Украйна вероятно ще преконфигурира отбраната на сектора Северодонецк-Лисичанск, доколкото руските бронирани части продължават да завладяват южния край на зоната на концентрация“, пише в ежедневната актуализация на разузнаването.

Според данните на британските служби командването на Южната група войски ще бъде поверено на генерал-полковник Сергей Суровикин, тъй като тази част от състава на руската армия продължава да играе важна роля в руската офанзива в Донбас. Британците отбелязват също, че повече от 30-години военна кариера на Суровикин са белязани от обвинения за корупция и бруталност.

Наблюденията на британците съвпаднаха по време с първото официално споменаване от руска страна в сводки на военното министерство на имената на генералите, командващи групировките „Юг“ и „Център“ на въоръжените сили на Руската федерация към този момент.

За командир на групировката център е посочен генерал-полковник Александър Лапин. Под негово командване руската армия е успяла да блокира Лисичанск от юг и да установи контрол над 11 украински населени места, в това число Устиновка, Лоскутовка, Мирна Долина. Лапин е роден през 1964 година в Казан и е завършил Казанското висше танково училище, Военната академия на бронетанковите войски и Военната академия на генералния щаб. От 2017 е командващ на Централния военен окръг.

Руското военно министерство потвърждава донесенията на британците, че начело на групировката „Юг“ е генерал Сергей Суровикин. Сред активите му в украинската операция е разгромът на украинските сили в Горския котел. Роден е през 1966 година в Новосибирск, в армията е от 17-годишен, войвал е в съветския контингент в Афганистан, през 1991 година участва в пуча срещу Михаил Горбачов. По онова време е с чин капитан и е командир на 1-ви мотострелкови батальон от 2-ра гвардейска мотострелкова дивизия и по време на пуча отговаря за комендантските постове в района на Садовое колцо

Участвал е във втората чеченска война, във военния конфликт в Таджикистан и във военната операция в Сирия. През декември 2017 е награден със званието Герой на Русия. Британците грешат военния му чин, тъй като според руската сводка, от август 2021 година Суровикин е армейски генерал и командващ на Въздушно-космическите сили на руската армия от 2017.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

210

1

Merc

25.06 2022 в 20:18

"Россию предупредили о войне с Британией в случае казни наемников": «Если эти казни продолжатся, у Британии и Запада не будет иного выбора, кроме как поднять ставки — больше оружия и... ударный самолет, о котором просил Зеленский»
Пу будет не только срать, но жрать из чемодана.
 
X

Подкастът на OFFNews