Британските университети замразяват таксите за студенти от ЕС

OFFNews 30 ноември 2020 в 21:10 2289 0

Снимка Wikipedia

Водещи университети в Обединеното кралство решиха да замразят таксите за студенти от Европейския съюз за академичната 2021/2022 г., съобщават консултантите на международния проект "Световно образование", координиран в България от фирма "Интеграл".

Таксата за първокурсници от ЕС след реален Брекзит ще се запази 9250 паунда, вместо очакваните 14 000 паунда - 18 800 паунда годишно, които сега заплащат чуждестранните студенти извън ЕС.

Със "замразена" такса ще бъде един от най-популярните за българи - University of Portsmouth, разположен в непосредствена близост до южното крайбрежие. Учебното заведение е водещо във Великобритания за специалности като архитектура, туризъм, биология, фармация и фармакология, екология и кримонология.

По-ниски такси за европейци ще предложи и Solent University Southampton, силен в спортните специалности, право, журналистика, маркетинг и реклама.

По-ниски такси за европейци предоставят и два лондонски университета - Brunel University London и Royal Holloway, предпочитани заради локацията си.

"Искаме да подкрепим студенти от ЕС, засегнати от промяната на статута след Брекзит и да предложим на тези, които започват обучението си от септември 2021 г., автоматично намаляване на таксата, съответно на плащаната от студентите от Обединеното кралство за целия курс на обучение", гласи съобщение на учебните заведения към Интеграл.

Годишна стипендия от 5000 паунда за всяка година от обучението на студенти от ЕС ще отпусне университетът в Есекс, а само за българи ще предостави и допълнителна стипендия от 2000 паунда. Отстъпка в таксата под формата на стипендия за студенти от ЕС от 7700 паунда ще отпусне и University for the Creative Arts.

Старите такси за обучение и възможност за студентски кредит ще получат и кандидат-студентите, които изберат да започнат обучението си със зимния прием – януари/февруари 2021 г. Зимният прием е подходящ за кандидати, завършили своето средно образование, които не са кандидатствали или не са успели да запишат желаната специалност

Процесът на кандидатстване засега се запазва с изключение на студентската виза, която ще се изисква след потвърждаване на мястото при прием.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови