Британският Върховен съд решава има ли Брекзит без гласуване от парламента

ОFFNews Последна промяна на 05 декември 2016 в 10:44 3549 3

Британският Върховен съд започва днес изслушването по делото за стартиране на процедурата за излизане на кралството от Европейския съюз.  Магистратите ще разгледат обжалваното от кабинета на Тереза Мей решение на Висшия съд, че правителството не може да инициира член 50 от Лисабонския договор без това да бъде съгласувано с парламента.

Противоречивото решение на Върховния съд от началото на ноември предизвика силното недоволство на поддръжниците на Брекзит. То ще бъде разгледано през следващите четири дни от 11 съдии от най-високата инстанция - Върховния съд.

"Условието на решението от 2015 г. бе да продължат да съществуват изключителните права на правителството да действа в международен мащаб, включително и най-вече да подаде заявка по член 50 като първа стъпка за въвеждане на вота за напускане. Това бе ясното разбиране на всички замесени и основата, върху която хората гласуваха в референдума", предупреди в изявление главният прокурор Джереми Райт.

Премиерът Тереза Май планира да стартира двугодишния преговорен период за напускане на ЕС с позоваване на член 50 от Лисабонския договор до края на март следващата година, но ако обжалването пред Върховния съд на Острова, а по-късно и потенциално такова пред Европейския съд се окажат неуспешни, това може да възпрепятства решението на британците от референдума през юни. Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25215

3

Лопе де Вега

05.12 2016 в 11:18

Хората си имат закони, прилагат ги и ги спазват. Вярват в съдебната си система и я уважават. Ще почакам да разбера каво е решил Върховния съд. Важното е, че правовото наследство на Империята е живо и щще пребъде. Пример за зачитане на обществения договор.

Поздрав!