Британският премиер ограничава европейските имигранти

Марина Юнакова 06 януари 2014 в 17:04 1693 7

Дейвид Камерън
Дейвид Камерън

Ограничаването на броя на работниците от други страни-членки на ЕС и цялостното намаляване на имиграцията ще са основни приоритети при предоговарянето на отношенията между Лондон и Брюксел. Това заяви британския премиер Дейвид Камерън в интервю за Би Би Си. 

Според Камерън е необходима по-силна защита на социалната система от чужденците, работещи във Великобритания.

Примиерът заяви още, че не е редно имигрантите да кандидатстват за детски надбавки и ще се опита да промени тази практика.

"Нуждаем се от промяна в правилата за кандидатстване за социални помощи, нуждаем се от промени в свободното движение. Казах, че искаме да изведем Великобритания от представата, че се създава все по-близък съюз с ЕС, ние не искаме все по-близък съюз, искаме да имаме търговия и сътрудничество", заяви Камерън.

Дейвид Камерън намекна, че е възможно да наложи вето на присъединяването на нови страни към европейската общност, ако исканията му не се вземат предвид. "Това е напълно постижимо, защото всеки път, когато нова страна се присъединява към ЕС, има единодушие на масата за преговори в Европа относно договорките. Така че Великобритания ще може да настоява за по-строг режим за присъединяващите се страни в бъдеще", заяви Камерън.

През 2017 г. британците ще решат с референдум дали остават част от ЕС.

Дейвид Камерън заяви, че вече е постигнат напредък в предоговарянето на британското членство в Евросъюза, но все още има какво да се направи по имигрантския въпрос.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови