Британският парламент захлопна вратата пред китайската делегация за поклонението пред Елизабет II

OFFNews 16 септември 2022 в 14:43 10384 0

кралица

Снимка БТА

Тленните останки на кралица Елизабет II за изложени в историческа зала на британския парламент.

Официалната китайска делегация не бе допусната в историческата зала в британския парламент, където са положени тленните останки на кралица Елизабет Втора, съобщава "Политико", цитирано от Асошиейтед прес и БТА.

Китайският посланик в Обединеното кралство получи забрана да посещава парламента за една година, след като Пекин наложи санкции срещу седем британски депутати заради критични техни изказвания за отношението на Китай към уйгурското малцинство в далекоизточния регион Синцзян.

Говорителката на Камарата на общините Линдзи Хойл отказа да коментира съобщението на "Политико".

В Пекин говорителят на китайското външно министерство Мао Нин заяви, че не е запознат с информацията, но посочи, че в качеството си на домакин на траурната церемония Великобритания трябва "да следва дипломатическия протокол и добрите маниери за посрещане на гости".

Очаква се в понеделник на погребението на Елизабет Втора в Уестминстърското абатство да присъства китайска делегация. Организаторите не са публикували списък с гостите и не е ясно кои китайски представители биха могли да бъдат там.

Британските депутати, срещу които бяха наложени санкции, тази седмица споделиха с властите опасенията си от факта, че китайското правителство е било поканено на държавното погребение на кралицата.

Консервативният депутат Тим Лаутън заяви пред Би Би Си, че поканата към Китай трябва да бъде отменена и посочи като аргумент за това нарушенията на човешките права на уйгурите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови