Британският парламент даде срок за Брекзит до 30 юни, а Доналд Туск - до една година

OFFNews 09 април 2019 в 21:49 2319 0

Снимка gov.uk

С 420 гласа "за" британските депутати одобриха днес плана на премиера Тереза Мей да поиска удължаване на излизането на Великобритания от Европейския съюз до 30 юни. 

110 бяха против предложението на правителството.

Кабинетът на Мей беше принуден да поиска това гласуване, тъй като парламентът вчера прие закон, с който си даде правомощие да контролира и променя плана на Мей за удължаване на преговорния период за срока на Брекзит.

Междувременно в писмо до участниците в утрешното извънредно заседание на Европейския съвет Доналд Туск предложи Великобритания да получи отсрочка до една година за напускането на ЕС. 

Досегашният ни опит, както и разделението в британския парламент, показват, че е малко вероятно одобрението на постигнатото споразумение между ЕС и Лондон да приключи до юни, аргументира се Туск, който е председател на Европейския съвет.

Той е на мнение, че отсрочка до юни би повишила заплахата от нови временни отлагания и извънредни срещи на върха с кратки срокове. 

Според Туск съществува и възможност някоя следваща отсрочка да не получи одобрение и така да се стигне до случайна раздяла без уредени правила.

Според неофициална информация, цитирана от редица германски медии, канцлерът Ангела Меркел смята за възможно британското напускане на Европейския съюз да бъде отложено до началото на 2020 г.

Меркел е на мнение, че организиран Брекзит, тоест Брекзит със споразумение, е в интерес на Германия.

Според френското президентство обаче отлагане на Брекзит с една година би било твърде дълго.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови