Британски съд разглежда отказa на САЩ за екстрадирането на Джулиан Асанж

OFFNews 27 октомври 2021 в 19:47 1355 0

Снимка GettyImages

Днес Британският съд започна да разглежда жалбата на САЩ за отказа за екстрадирането на основателя на Уикилийкс Джулиан Асанж, предаде БТА.

Едуард Фицджералд, адвокатът на 50-годишния австралиец, първоначално каза, че клиентът му не може да се включи в заседанието чрез видеовръзка, защото пие силни лекарства и не се чувства в състояние да участва в него.

През януари Асанж отбеляза голяма победа, след като британското правосъдие отхвърли молбата за екстрадирането му в САЩ. Американските власти обаче обжалваха решението.

В САЩ на Асанж са повдигнати 18 обвинения и той може да бъде осъден на 175 години затвор. Юристи, действащи от името на американските власти, заявиха пред апелативния съд, че решението на съда от по-долна инстанция, с което искането за екстрадирането на Асанж бе отхвърлено, е неправилно, отбелязва Ройтерс.Според американските юристи аргументът, че Асанж не може да бъде екстрадиран, защото има психически проблеми, не е достатъчен, за да не бъде изправен пред американското правосъдие. Именно този аргумент е обект на обжалване от САЩ пред апелативния съд. Американската страна поставя под съмнение твърденията, че има опасност Асанж да се самоубие, въз основа на които през януари бе отказано неговото екстрадиране.

Ако американската страна загуби и делото пред апелативния съд, ще има само още една възможност за обжалване. За тази цел Вашингтон ще трябва да сезира британския Върховен съд, за който обаче няма гаранция, че ще се съгласи да разглежда делото. В случай, че американската страна спечели делото, това също няма да бъде неговият край, защото то ще бъде изпратено за разглеждане от съд, който да се произнесе по същината на спора.

Американските власти днес уведомиха британските съдии, че ако те се съгласят да екстрадират основателя на Уикилийкс, той може да излежи наложената му в САЩ присъда в затвор в родната си Австралия. Адвокатът му обаче заяви, че засега Австралия не се е съгласила да приеме Асанж, ако той бъде осъден в САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови