Британски аристократи се извиниха на Гранада за робството. Плащат 100 000 паунда обезщетение

OFFNews 05 февруари 2023 в 15:32 2422 0

Тревелян

Снимка Би Би Си

Лора Тревелян (отляво) разглежда бивша захарна плантация на острова Гранада.

Британската аристократична фамилия Тревелян, която някога е притежавала шест захарни плантации, ще поднесе публично извинение и ще изплати обезщетение на населението на карибския остров Гренада.

През 19 век в плантациите на семейство Тревелян работят повече от 1000 роби.

Кореспондентката на Би Би Си Лора Тревелян, един от членовете на семейството, посещава Гренада през 2022 г., за да заснеме документален филм, и е шокирана да научи, че предците ѝ са получили обезщетение от британското правителство след премахването на робството през 1833 г. Освободените роби не получават нищо.

"Беше ужасяващо... Видях с очите си плантациите, където робите са били наказвани, видях инструментите за мъчения, използвани за тяхното подчинение. Срамувах се и в същото време чувствах, че това е мой дълг. Не можете да върнете миналото, но можете да признаете страданието", казва тя.

Според Лора Тревелян седем членове на семейството ѝ ще посетят Гренада в края на февруари, за да поднесат публично извинение на жителите на острова.

Семейството ще дари и 100 000 паунда (120 000 долара) за създаването на обществен фонд за икономическо развитие на острова.

По думите на Лора Тревелян предците й са получили около 34 000 лири като компенсация за "собствеността" си в Гренада през 1834 г. Днес това са около три милиона паунда.

"Да дариш 100 000 паунда след 200 г. - това може да не изглежда достатъчно. Но се надявам, че като се извиняваме за това, което са направили нашите предци, даваме пример", изтъква тя.

Националната комисия за обезщетения на Гренада нарича действията на Тревелян похвални.

Лора Тревелян работи в Ню Йорк. Тя заяви, че иска да посети Гренада заради промяната в отношението към расовите проблеми в САЩ през последните години.

Поредица от убийства на афроамериканци в близкото минало доведе до разрастването на движението "Животът на чернокожите има значение" в САЩ, което се разпространи и в други държави. Целите на движението са да се бори срещу насилието на расова основа, включително полицейското насилие, срещу чернокожи и други малцинства. Един от резултатите, постигнати от движението, е засиленият обществен натиск върху правителствата на няколко държави, в които активистите искат компенсации за робството.

Гренада е островна държава в югоизточната част на Карибския басейн с население от 125 000 души и годишен БВП от малко над един милиард долара. Почти 83% от жителите са потомци на африкански роби.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови