Британец нахрани 10 000 души с 20 тона изхвърлена храна

Последна промяна на 17 декември 2014 в 12:28 31371 11

Кафене в Лийдс нахрани 10 000 души, ползвайки 20 тона неизползвана от супермаркетите храна. Постъпката доведе до основаването на световно движение, пише британския "Гардиън". 

Адам Смит, собственикът на скромната верига от кафенета в Западен Йоркшир, Англия и идеоположник на благовторителния проект, се обяви категорично "за" промяна в закона, която да спре изхвърлянето на промишлени количества храна, основно от супермаркетите, докато хора по света гладуват. 

Смит вече е основа проекта "The Real Junk Food Project", зародил се в западния квартал на Лийдс - Армли. Чрез идеята си 29-годишният готвач взе изхвърлена храна от супермаркети и организира сготвянето ѝ в различни ястия като яхнии, супи и сладкиши. 

Ястията в кафенето нямат определена цена, а се заплащт от нуждаещите се на принципа "плати колкото прецениш", като по този начин се позволява на купувачите да дадат сума по възможностите си, а ако решат може и вместо това може да помогнат с измиването на съдовете след храненето. 


Само за 10 месеца проектът на Смит е нахранил 10 000 души с 20 тона неизползвана храна, спеставяйки над 30 000 паунда. 

                                                                                 Адам Смит 

"Супермаркетите са трън в очите ни. Много от тях гледат на нас като нисшестоящи. Имам случка с един мениджър на известна верига супермаркети, който дори си позволи да се изплюе в лицето ми. Проектът ни нарушава закона според тях, но ние всъщност искаме да променим закона и да накараме хората по света да се замислят за това какво правят супермаркетите с храната.", каза Смит пред Independent.

"Често взимаме храна от контейнерите с отпадъчна храна на супермаркетите, ако се налага. Наблюдаваме ги как я изхвърлят, след това отиваме 10 минути по-късно и я взимаме. Над 90% от "отпадъците" са в перфектно състояние.", добави британецът.

Великобритания е държавата с най-висок процент "хранителна инфлация" в света с 47%, твърди Independent. За сравнение САЩ е с 30.4%, Германия с 22.1% и 16.7% във Франция. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.08 2015 в 04:12

Преди няколко години работих в хранителен магазин на верига магазини в София. Храната с изтекъл срок се сваляше от щандовете и се поставяше в голям фризер за изхвърляне. Почти ежедневно имаше проверки за изтекъл срок. Не се препакетираше.

18.12 2014 в 15:36

Това отдавна трябваше да започне да се случва по целия свят. Изхвърляме тонове храна, а има умиращи от глад хора.

И все пак виждам хора в коментарите, които все са недоволни от нещо и винаги трябва да плюят по някого.

17.12 2014 в 23:05

Щом през 2008ма година намерих в Синеморец в един супермаркет месо с изтекъл срок на годност през 2004та, смятай.. и си седеше дълбоко замразено в хладилниците на супермаркета..

17.12 2014 в 22:24

А - ОСТАНАЛИТЕ 80 ТОНА - НЯМА КАК ДА НЕ ИЗНЕСЪЛ В БИВШИТЕ "СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ" СТРАНИ . . .

17.12 2014 в 18:22

При нас просто годноста на хранителните продукти никога ни минава.такъв проблем не съществувя!

17.12 2014 в 14:50

Това не е европейско! Кова е комунизъм!
Демокрацията е заплашена!

17.12 2014 в 14:37

В България няма как да стане. Просто никой няма да плати, а ще яде до пръсване. Стара българска поговорка: и шамар да е, щом е на аванта - не отказвай!

17.12 2014 в 13:42

Само, че това у нас това няма как да се случи. Когато когато срокът на годност изтече, просто се "мобилизира" персонала и етикетите се сменят с нови или стоката се връща на доставчика за преопаковане.

17.12 2014 в 13:11

Много хора не си дават сметка, че почти всички случаи на глад в историята са били причинени от хората. Джон Грийн дисктуира темата тук (английски): https://www.youtube.com/watch?v=Sgae8SA-rcI

17.12 2014 в 13:11

В Бг нищо не се изхвърля, докато не се отрови някой :(((((