БРИКС ще си направи банка

OFFNews 09 юли 2014 в 20:42 3201 7

Лидерите на страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР) ще стартират своя дългоочакван проект за създаване на Банка за развитие следващата седмица.

На среща в Бразилия от 14 до 16 юли ще бъде подписано споразумение между акционерите и ще се реши къде ще е седалището й – или в Шанхай (Китай), или Ню Делхи (Индия), съобщи министърът на финансите на Русия Антон Силуанов, цитиран от Ройтерс.

Създаването на банката с капитал 100 млрд. долара беше съпътствано от разногласия по въпросите за нейното финансиране, управление и седалище. Това забави изпълнението на проекта.

Новата банка ще символизира нарастващото влияние на БРИКС - нещо, за което Русия се надяваше, откато Западът наложи санкции на Москва през април тази година заради анексирането на Крим и продължаващото й участие в кризата в Украйна.

Капитализирането на новата банка беше един от основните проблеми при преговорите за съзадаването й, но Силуанов потвърди, че финансирането ще сераздели по равно между страните - с първоначално участие от по 10 млрд. долара и 40 млрд. долара гаранции.

Той добави, че банката ще е в състояние да започне да кредитира проекти през 2016.

Проектът за стартирането на банка за развитие бе предложен за първи път през 2012 година.

Предложението беше одобрено миналата година на срещата на върха на БРИКС в Южна Африка.

"Банката е открита за приемане на нови участници сред страните-членки на ООН, като договореността е такава, че делът на БРИКС няма да се намалява по-малко от 55%. Т.е. контролът при всички случаи ще остане в БРИКС”, заяви Силуанов.

Той добави още, че председателството ще е на ротационен принцип и ще е със срок от пет години. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!