Бременната Мариана от Мариупол, която беше използвана от руската пропаганда

Би Би Си 17 май 2022 в 16:36 9672 7

Снимка БТА/AP

Мариана Вишемирскa

Снимка на тежко бременна жена, бягаща от бомбардиран родилен дом в Мариупол, се превърна в един от най-емблематичните образи на войната в Украйна. Обвита в одеяло с окървавено чело, снимката на Мариана Вишемирска беше видяна по целия свят.

След като преживя едно нападение, Мариана се изправи пред друга атака - на руската пропаганда, чиято дезинформация и омраза, бяха насочени към нея и семейството ѝ.

Докато Русия се опитваше да сее лъжи за нападението над родилния дом, 29-годишната Мариана беше обвинена, че е "играла роля". Руски дипломати дори твърдяха, че тя е "играла" не една, а две различни жени.

Журналистка от BBC успява да разговаря чрез видеовръзка с Мариана и тя разказва за мъчителното си бягство и за последвалата злоупотреба.

"Получих заплахи, че ще дойдат и ще ме намерят, че ще ме убият, че детето ми ще бъде нарязано на парчета", казва тя.

Това е първото ѝ интервю за голяма западна медия, след като е евакуирана в родния си град в част от Донбас, контролирана от подкрепяните от Русия сепаратисти. Мариана изглежда спокойна и говори без никакви предварителни условия, но с нея е просепаратистки блогър.

Тя разказва какво е да се окажеш вътре в информационна битка - и всичко това, докато ражда дъщеря си Вероника в зона на военни действия.

"Избрала е да се появи в труден момент", обяснява тя, "но по-добре да пристигне при тези обстоятелства, отколкото изобщо да не пристигне".

Нещата се обърнаха с главата надолу

Преди войната животът в Мариупол е бил съвсем различен. Мариана рекламирала козметични продукти в социалните мрежи, а съпругът ѝ Юрий работи в стоманодобивния завод "Азовстал".

"Имахме тих и простичък живот", казва тя, "а после, разбира се, нещата се обърнаха с главата надолу".

Профилът ѝ в Instagram показва вълнението ѝ от перспективата да стане майка.

В края на февруари Мариана публикува тази снимка в Инстаграм, като моли последователите си да познаят дали бебето ѝ ще е момче или момиче.

Но по времето, когато Мариана е приета в болница, Мариупол се е превърнал в най-бомбардирания град в Украйна.

На 9 март тя разговаря с други жени в отделението, когато болницата е разтърсена от експлозия.

Тя придърпала одеялото върху главата си. След това последвала втора експлозия.

"Чуваше се как всичко лети наоколо, шрапнели и други неща", казва тя. "Звукът беше в ушите ми много дълго време."

Жените се приютили в мазето заедно с други цивилни. Мариана получава порезна рана на челото и стъклени парчета, заседнали в кожата ѝ, но лекар ѝ казва, че няма нужда от шевове.

Това, от което имала нужда, обяснява тя, било да си прибере вещите от руините на болницата. Тя помолила полицай да ѝ помогне да се върне вътре.

"Всичко, което бях приготвила за бебето си, беше в това родилно отделение", казва тя.

Анатомия на една лъжа

Докато стояла пред болницата и чакала да си върне вещите, тя била снимана от журналисти от Асошиейтед прес. Те я снимат отново, докато слиза по стълбите на излизане от сградата.

Тези снимки бързо се разпространяват като вирус. Тогава в прокремълски канал в Телеграм за първи път се появиха неверни твърдения, че снимките са "инсценирани". Красотата на Мариана в блога  ѝ беше използвана, за да се внуши, че тя е "актьор", който е използвал грим, за да симулира наранявания.

Тези лъжи бяха повторени и разпространени от висши руски служители и държавни медии.

Те дори твърдяха, че снимка на друга бременна жена на носилка също е на Мариана, въпреки че е ясно, че снимките са на различни хора. Жената на носилката и нероденото ѝ дете по-късно починаха от нараняванията си.

Бягайки и без достъп до интернет, Мариана вижда тези снимки едва дни по-късно.

В този момент нейният Инстаграм вече е залят от обвинителни и заплашителни съобщения. Тя намира за шокиращи както троленето, така и фалшивите обвинения.

"Беше наистина обидно, защото всъщност аз преживях всичко това", казва тя. Но се въздържа да критикува директно руските служители, които разпространяват невярната информация за нея.

Вместо това тя критикува Асошиейтед прес.

"Обидих се, че журналистите, които са публикували мои снимки в социалните медии, че не са интервюирали други бременни жени, които биха могли да потвърдят, че това нападение наистина се е случило."

Но според разказа на самата Мариана тя е била един от последните пациенти, които са били евакуирани, и това е станало, когато са пристигнали журналистите от АП. Журналистите интервюират и други хора на мястото на инцидента. И нямат нищо общо с последвалата фалшива история, разпространена от руски официални лица. 

Издирването на Мариана


В дните след нападението Мариана ражда Вероника в друга болница.

Подобно на хиляди други хора, Мариана и Юрий отчаяно се опитват да избягат от Мариупол. В продължение на седмици е почти невъзможно да се установи контакт с тях. В началото на април те се появиха в района на Донбас.

Тя дава интервю на Денис Селезнев, блогър, който е яростен поддръжник на подкрепяните от Русия сепаратисти. Имаше спекулации доколко е била свободна да каже каквото иска.

Мариана казва пред Би Би Си: "Трябваше да опиша цялата ситуация, както я видях с очите си".

"Разговорът ми с нея също беше уговорен чрез Денис. Мариана разговаря с мен от неговия дом. Той присъства по време на целия ни разговор, но не ни прекъсва. Роднините и приятелите на Мариана ме увериха, че тя вече е в безопасност", уточнява британската журналистка. 

Сглобяване на истината

Голяма част от това, което Мариана казва в интервюто за Би Би Си, подкопава лъжите на руското правителство.

Кремъл погрешно и многократно внушаваше, че болницата, която е била атакувана, е била болница "номер едно" в Мариупол и че тя вече не функционира.

Но екипът за дезинформация на Би Би Си идентифицира болницата, в която е била Марианпуло - болница номер три.

Мариана потвърждава, че болницата определено е лекувала нея и други пациенти - противно на руските твърдения, че не е функционирала като здравно заведение.

Русия също така твърди, че болницата е била превзета от полк "Азов" - военно подразделение, която е свързвана с неонацисти - твърдения, които самите те отричат.

Коментарите, които Мариана прави в интервюто си с Денис, са подбрани и извадени от контекста от рускаа пропаганда, за да се твърди, че войниците са принудили Мариана и другите бременни жени да действат като жив щит.

Но Мариана каза пред Би Би Си, че в сградата, в която е била, не е имало украински военни. Тя казва, че е видяла украински войници в онкологичното отделение в сградата срещу родилното отделение. Не е ясно дали те са били базирани там или не.

Въпреки това интервюто на Мариана с Денис Селезньов беше използвано от Кремъл, за да внуши още лъжи.

Руски официални лица се възползваха от коментарите ѝ, че не вярва експлозиите в болницата да са причинени от въздушен удар, намеквайки, че щетите са от украински обстрел.

"Типичният звук, който самолетът издава, когато прелита над земята, е невъзможно да бъде пропуснат", казва Мариана и заявява, че не е чула такъв.

Но тук тя греши. Журналистите от АП са документирали доказателства, че става дума за въздушен удар, включително видео, на което се чува самолет. На мястото на инцидента и войник, и полицай казват, че нападението е било въздушен удар.

Също така на снимките се вижда огромен кратер, който според експертите по боеприпаси може да бъде причинен само от въздушен удар.

"Аз лично не съм видяла този кратер, но видях видеозапис с него", казва Мариана. "Всъщност не мога да обвинявам никого - защото не съм видяла със собствените си очи откъде със сигурност са дошли [експлозиите]".

Мишена за троловете

Този нов спор предизвика нова вълна от витриолизъм в интернет.

"Някои хора казваха, че съм актриса, други - че лъжа за това, че не е имало въздушни нападения", казва тя.

Дори някои, които е смятала за приятели, не ѝ вярват. Колежката ѝ, бюти блогърката Ярослава, живее в Русия и продължава да вярва на твърденията на държавната телевизия, че Мариана е изиграла роля, тя е премахнала профила на Мариана в Инстаграм - и не иска да говори с нея повече.

"Жалко е, когато хора, които познавам, вярват в нещо, което не съм направила", казва Мариана.

Но тя се озарява всеки път, когато разговорът се насочи към бебето Вероника.

Мариана се е върнала към блога си и в една от последните си публикации казва на читателите да останат, ако се интересуват от "козметиката, пелените и ежедневието на една млада майка".

Посланието ѝ към онези, които ѝ изпраща омраза, е "вървете си с мир".

Но неволно озовалата се в центъра на информационна война - докато военният конфликт продължава - променя живота на Мариана завинаги.

"Знаете ли, засега не мисля за надеждите си и не правя планове, защото не знаем какво ще ни донесе утрешният ден".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1767

7

fiki

17.05 2022 в 23:29

иначе тая болница вярно нещо въобще не е наред с нея, още самото видео в началото беше доста странно, много неща не се връзват, за мен има някаква степен манипулация, което разбира се въобще не оправдава по никакъв начин рашистите, техните лъжи са на тотално друго ниво

1767

6

fiki

17.05 2022 в 23:23

защото има една останала мозъчна гънчица, която не е тотално изгладена от путлер и тя го тегли подсъзнателно насам

865

5

Constanza

17.05 2022 в 20:49

Ами Вие защо ги гледате?

-5910

4

Един

17.05 2022 в 19:16

ами не гледай украински и български медии и няма да попадаш на дезинформация :)))

2099

3

Mateevk

17.05 2022 в 17:58

Покрай тази война се опитвам да различавам истината от преувеличението и дезинформацията, но се убедих, че руските лъжи като мащаби и безкрупулност нямат равни на себе си.

-5910

1

Един

17.05 2022 в 17:48

Интересно кой е щял да я убие, точно не са руснаците. А фотографа беше американец от АП и снимките заедно със сълзлива история се разпространиха от украинците. После тя разказа истината как всичко е режисирано.