Брекзит: Великобритания на косъм от напускането на ЕС (обновена)

Исторически спад на паунда спрямо долара

OFFNews 24 юни 2016 в 05:53 16555 40

Близо 52% от гласувалите на референдума във Великобритания са поискали напускане на Европейския съюз. Първоначалните неофициални резултати дават преднина от 51.61% в полза на излизането, съобщава CNN. Лидерът на евроскептичната Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) Найджъл Фараж написа във Twitter: "Осмелявам се да мечтая, че над независимото Обединено кралство се зазорява".

На извънредно изказване пред поддръжници, Фараж обяви независимостта на Кралството.

Неофициалните резултати показват 72% вероятност изходът от референдума да бъде за напускане на Съюза.

Първоначалните резултати от референдума доведоха до спад на цената на британския паунд спрямо долара на световните борси. Британската лира достигна историческо ниски нива от 1986 година насам - от 1.50 долара за паунд до 1.35 долара за паунд.

По информация на BBC първоначалните данни показват изход на референдума с превес на гласовете за напускане. 

Към 4.00 часа българско време резултатите показваха 53% превес на желаещите да напуснат ЕС.  

Британското издание "Гардиън" също дава превес на гласовете за напускане на ЕС. Според него 48% или 10 411 852 от британците са дали предпочитанията си към членството в Евросъюза, а 52% или 11 176 728 от британците са за напускане. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20699

39

Новак

24.06 2016 в 09:40

Чесън, точно така е- трябва да се опиташ да промениш това което не работи.
Но първо е много рано за каквато и да е прогноза - емоциите са много силни. Когато намалеят емоциите, разумът започва да работи.
Но и може да промени нещо човек, който има визия, смелост и самочувствие. А аз не мисля, че тези които управляват в момента имат тези качества. За съжаление там сега няма хора като Митеран, Тачър, Хелмут Кол. Те можеха и изведоха Европа през много трудни времена и създадоха база. Но след това е пълна щета. Не ми се вярва сериозен политик да дойде да угажда на някакъв изживяващ се като местен велможа, който да го разкарва с "джипка" и да му показва теме, което три папи са го пипали.
То самият Камерън създаде и използва антиЕС настроенията и то не с цел да променя нещо в съюза.