Братът на атентатора от Манчестър получи 55-годишна присъда

OFFNews 20 август 2020 в 17:31 1671 0

Снимка Pixabay

Хашем Абеди, който помогна на брат си при извършването на самоубийствения атентат в края на концерт на Ариана Гранде в Манчестър преди три години, вследствие на който загинаха 22 души, беше осъден на 55 години затвор, пише Ройтерс.

Произнасянето на присъдата трябваше да бъде по-рано тази година, но беше отложено заради пандемията.

Съдията Джеръми Бейкър коментира, че ако Хашем е бил над 21 години по време на атентата, присъдата би била доживотен затвор. Той обаче е бил по-малък, поради което трябва да излежи минимум 55 години, преди да бъде разгледано евентуално искане за предсрочно освобождаване.

През март 23-годишният Хашем Абеди беше признат за виновен за това, че е насърчавал брат си и е спомогнал за извършването на атентата от май 2017 г. в английския град. Тогава по-големият му брат - Салман, се взриви в края на концерта, когато родителите пристигаха, за да вземат децата си. Сред загиналите бяха седем деца, най-малкото от които - на осем години. Ранените бяха 237 души. Атентатът е сред най-смъртоносните във Великобритания след бомбените атентати в Лондон от 2005 г., когато загинаха 52 души. Хашем отрича да е помагал на брат си да планира атентата, пише Асошиейтед прес.

Съдията Джеръми Бейкър заяви, че те двамата са еднакво виновни и че съвсем целенасочено са избрали концерта, на който присъстват млади хора. В резултат почти половината от жертвите са деца. В лондонския съд “Олд Бейли” той каза още, че: "В крайна сметка това беше жестоко престъпление: голямо по мащаб, смъртоносно по своята цел и ужасяващо по своите последици".

Бейкър добави, че Абеди ще остане зад решетките поне 55 години. Той не беше в съдебната зала, за да чуе присъдата. Преди тя да бъде обявена, имаше изслушване на семействата на жертвите, които споделиха какво въздействие върху тях е оказал атентатът.

Братя Абеди имат либийски корени. Семейството емигрира по време на управлението на Муамар Кадафи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови