Брайвик настоява за свобода или смърт

Борислав Белев 18 април 2012 в 20:39 2221 1

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Норвежките наказания са „жалки“, смята терористът Андерс Брейвик и вместо това настоява или да бъде убит, или всички обвинения срещу него да бъдат премахнати. Според него това са „единствените логични изходи“ от ситуацията.

Фанатикът съобщи, че не се страхува от смъртта и че крайните националисти в Европа имат какво да научат от организации като Ал Кайда, включително методите им и прославата на мъченичеството.

„Ако се страхувах от смъртта, нямаше да извърша тази операция“, призна Брейвик относно атентата в Осло и убийството на деца на остров в близост до столицата на Норвегия.

„Според мен 21 години в затвора са жалко наказание. Не бих го искал, но бих уважил повече смъртно наказание“, признава той. „Има само две решения, които са възможни в моя случай – смърт или оттегляне на всички обвинения.“

Коментарите на терориста дойдоха по време на разпит за повече подробности около антимюсюлманската военна групировка, към която той твърди, че принадлежи. Според властите обаче такава организация не съществува.

Брейвик казва, че името на организацията е „Рицарите тамплиери“ и описва дейностите ѝ в изложение от 1500 страници, което е публиквал в интернет преди терористичната атака. Той е категоричен, че движението съществува, но полицията не успява да си свърши работата и да го разкрие. „Рицарите тамплиери“ се състоят от независими групи от членове, което по негови думи означава, че „в бъдеще организацията ще съществува без лидер“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!