Борш наш! ЮНЕСКО призна блюдото за украинско, Москва се гневи, Маша обижда

Красимир Крумов 04 юли 2022 в 14:15 1645 3

ЮНЕСКО призна борща от червено цвекло, зеле, картофи, свинско, копър и сметана за украински.

Снимка Facebook / Олександър Ткаченко

ЮНЕСКО призна борща от червено цвекло, зеле, картофи, свинско, копър и сметана за украински.

Световната организация ЮНЕСКО е записала в списъка на световното културно наследство популярния украински борш като украинско блюдо, съобщи министърът на културата на Украйна Олександър Ткаченко, който обяви победа на Киев в “боршевата война” с Москва. Заместник-министърът на външните работи на Украйна Емина Джапарова пък написа “Украинският борш беше дерусифициран.”

Световната организация е взела решение по време на петото извънредно заседание на Международния комитет за защита на нематериалните културни традиции на 1 юли по настояване на Украйна поради необходимостта от незабавна защита. Киев настояваше ЮНЕСКО да вкара в списъка “Културата на приготвяне на украинския борш”.

Войната за борша започна още преди нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари. Киев подаде заявка за вписването на традиционното блюдо през март 2021 година. Престрелки имаше, обаче много по-рано. През 2019 в един от официалните акаунти на Кремъл в социалните мрежи беше написано, че “боршът е една от най-известните и любими храни на руснаците”, но междувременно руските претенции започнали да се прехвърлят и върху червения борш, приготвян от червено цвекло, зеле, картофи, свинско, копър и кисела сметана. Когато спорът придоби размерите и характера на политически, в него се намеси Министерството на културата на Украйна. През октомври 2020 година украинският борш влезе в националната листа на културното наследство, а френският кулинарен пътеводител Michelin дори поднесе извинения на Киев, че е споменал в свое издание блюдото като руско.

Решението на ЮНЕСКО предизвика гняв в Русия, а първа израз на емоциите си даде говорителката на МВнР Мария Захарова.

“Олександре, украинският борш беше признат за нематериална ценност, която трябва незабавно да бъде защитавана. Жалко, по-рано просто го ядяха. Нашият борш не се нуждае от защита, а подлежи на незабавно и пълно унижожение в чинията. За да покажа върху кулинарния пример какво е това “съвременен украински национализъм” ще дам един факт: хумусът и пилафът са признати за национални блюда на няколко народа. Но както разбирам, всичко е подложено на украинизация. Кое ще е следващото? Да се признае свинското за “украински национален продукт”? И между другото, на забележките на националистите, ненавиждащи всичко руско. От първите споменавания на борша в пътните бележки на търговеца от Данциг Груневег 1584-1585 година следва, че това е блюдо на руските жители на Киев.”

Думите на Захарова от своя страна синтезирано коментира министърът на външните работи на Латвия Едгар Ринкевичс. “Нравится - не нравится, терьпи моя красавица!” - написа Ринкевич (дали ти харесва или не - търпи, моя красавице). Така той отговори с точен цитат на думите на Владимир Путин при срещата му с Еманюел Макрон на 7 февруари в Москва. С този израз президентът на Русия коментира задължението на Киев да спазва Минските съглашения.

Острието на Лавров не остана длъжно на Ринкевичс. “Едгар, вие нали не сте по красавиците. Намерете си красавец и той да търпи, аз не съм ваша. Или това е пореден comming out” - клъвна го Маша, намеквайки за сексуалната му ориентация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1730

3

Ivan

06.07 2022 в 18:14

Тази парантия е пълна откачалка! Поведението и изказът и са като на човек, който е на всекидневен режим от турбо-синтетика + бело. А се самооцени и като красавица!?! Скромна, като рускиня! Егати чучелото!

-240

2

редовно четящ

04.07 2022 в 19:24

Че те рашките, освен варени картошки какво национално блюдо имат?