Борисов ще говори на Путин за Западните Балкани. Путин: Надявам се да подобрим отношенията (снимки)

OFFNews 30 май 2018 в 15:46 5081 1

Преди началото на срещата с премиера Бойко Борисов руският президент Владимир Путин обяви, че се надява визитата на Борисов да създаде условия за подобряване на отношенията между двете страни. 

"Много се радвам, че след доста дългaта пауза пристигнахте при нас, отговорихте на нашата покана", каза Путин на  Борисов, цитиран от РИА Новости. 

"Надявам се, че вашата визита, срещата, преговорите с правителството ще създадат добри условия за развитие на нашите отношения", допълни той. 

Путин допълни, че на планираните срещи ще бъдат обсъдени въпроси от различни сфери, сред които икономика, политически контакти, култура, хуманитарни области.

От своя страна, премиерът Борисов заяви, че с Путин ще обсъдят редица важни теми, сред които и въпроса за Западните Балкани. 

„Благодаря за възможността след толкова години за среща в Кремъл. През последните години сме обсъждали много теми. Надявам се да обменим мисли за по-важни теми за света и особено за Западните Балкани. Русия винаги е имала влияние, така че ще знаете всичко, което правим в сферата на сигурността, на борбата с престъпността, на туризма“, коментира Борисов, цитиран от "Фокус". 

Той пожела на Русия успех във връзка с предстоящото световно първенство по футбол.

Акцентите по време на срещата между двамата са били Западните Балкани, борбата с тероризма и Сирия, съобщиха от правителствената пресслужба. 

Борисов запознал Путин с приоритетите по време на председателството на Съвета на ЕС и по-конкретно с изграждането на проекти за инфраструктурна, транспортна и дигитална свързаност в региона.

„Русия винаги е имала своето влияние в Европа и затова е добре да знаете какви проекти правим. В сферата на сигурността и борбата с тероризма работим много добре с вашите служби, както и в областта на туризма и земеделието“, подчерта Борисов. 

Двамата са обсъдили и възможностите за разширяване на сътрудничеството в сферата на сигурността както на европейско, така и на междудържавно ниво. Според Борисов усилията трябва да бъдат насочени основно към превенция на тероризма - чрез борба с радикализацията и с насилствения екстремизъм.

По време на двустранната среща от българска страна са присъствали вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петков, а от руска - външнополитическият помощник на президента Юрий Ушаков, министърът на промишлеността и търговията Денис Мантуров и зам.-министърът на външните работи Александър Грушко.

По-късно Владимир Путин дава официален обяд в чест на премиера Бойко Борисов. На него ще присъстват вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на културата Боил Банов, министърът на енергетиката Теменужка Петкова и министърът на туризма Николина Ангелкова. От руска страна ще присъстват първият вицепремиер и министър на финансите, зам.-министърът на външните работи, министрите на промишлеността и търговията, на енергетиката, на културата, както и ръководителят на Федералната агенция по туризъм, председателят на Управителния съвет на „Газпром“ и президентът на „Лукойл“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови