Борисов от Рим: Македонците да се смирят

Вероника Шербанова, Рим 24 май 2015 в 13:32 6522 7

Снимка БГНЕС

Македонците да се смирят. Такъв съвет даде днес министър-председателят Бойко Борисов от Рим, където е на посещение по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

„Не, сега всяко виждане – дали с него, или със Зоран Заев, макар че с него се чух по телефона, може да се изтълкува като вмешателство, да се ползва във вътрешнополитическата им битка. Аз не искам да се замесваме в този конфликт. Надявам се македонският народ и политиците му да са мъдри, да си проведат избори така, както в България, и след това да се смирят. Казвам го в най-добрия смисъл на думата“, каза министър-председателят в отговор на въпрос от журналист.

Борисов и водената от него делегация бяха приети вчера от папа Франциск. Аудиенцията е традиционна и с нея се отбелязва ролята на България за съхраняване и развитие на делото на Кирил и Методий, обявени от Светия престол за покровители на Европа.

Вчера Борисов разговаря на четири очи с Негово Светейшество в Апостолическия дворец във Ватикана.

Пред журналисти днес премиерът подчерта, че вчера не се е срещнал с македонския си колега Никола Груевски, нито с опозиционния македонски лидер Зоран Заев и че не планира срещи с тях, за да не бъде изтълкувана подобна среща като намеса на българската държава.

Днес българският премиер присъства на молебен в църквата "Свети Павел" в Рим, заедно със служебния премиер и посланик на България Марин Райков. Той бе отслужен от отслужен от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. По-късно премиерът каза, че се е помолил в България да няма повече бедствия, които отнемат живота на хора и след които са необходими милиони левове за възстановяване.

Снимка: Министерски съвет

На молебена в църквата, предоставена за извършване на български литургии и ритуали в събота и неделя, присъства и главата на македонската църква архиепископ Стефан.

Българи, които живеят в Рим, не пропуснаха да се снимат с премиера.

Българската делегация донесе подарък - одежди за свещеника и дякона, както и напрестолно евангелие с обков, на което е написана речта на богослужението на български език. Борисов прие в подарък пък икона на Св. Богородица.

"Да е честит 24 май на всички българи и нека се гордеем всички, че имаме светите братя Кирил и Методий". С тези думи Борисов честити празника след края на молебена.

Премиерът подчерта, че в тази църква преди 2000 години свети апостол Павел е бил окован и този храм е голяма светиня за католическата църква, която ни е предоставила възможността да има богослужения за българите в Рим.

За това още веднъж искам да благодаря не от куртоазия, а от истинска благодарност на всички които са помогнали, каза той.

Премиерът подчерта, че правителството прави всичко възможно да осигури повече средства за култура.

Тази година парите за образование, за църквите и за духовността са около 68 млн. лева. Отделно със всякакви дарения също се опитва да се подпомогне развитието на образованието, църквите и духовността. Ако се запази темпът на строителство, много скоро няма да останат неща, които да не бъдат ремонтирани. Разбира се, не искам да пропусна да кажа, че сега се готвим да ремонтираме храм-паметника „Св. Александър Невски”. Там ремонтът е на стойност около 20 милиона лева, тъй като основата му е много тежко компрометирана. Това са огромни пари, които ще дойдат само от бюджета на държавата, допълни Борисов.

Този месец ни е готов и музеят, както придоби гражданство Лувърът. Трябва да ви кажа, че имаме два пъти повече картини, отколкото си мислихме. Излизат шедьоври и всичко това ще бъде изложено, за да го виждат хората. Като се строи инфраструктура, излиза и много археология, което също са допълнителни средства за културата, за нашето самосъзнание. Който отиде на Перперикон, никога няма да го забрави, който отиде на Плиска – никога няма да я забрави, каза още премиерът.

Борисов подчерта, че се надява в най-скоро време да бъде подписана декларация за добросъседство между България и Македония, както и това Македония да стане членка на ЕС.

Към отправените от Борисов поздравления по случай 24 май се присъедини и посланикът ни в Рим Марин Райков, който също присъства на молебена в църквата "Св. Павел".

Днешният ден е свят за всички българи. Това е ден, който ни напомня, че благодарение на писмеността България е станала част от цивилизования свят, от християнския свят, каза Райков.

Митрополит Антоний пък благодаря на премиера Борисов, като подчерта, че и тази година българската държава е изпълнила своя дълг и с идването в Рим и посещението при папата.

"Църквата и държавата трябва да продължават да работят заедно за благото на нашия народ, да умножаваме нашите дела и да вървим по пътеката на мира, носейки гордо имената на светите братя Кирил и Методий в сърцата си“, каза митрополит Антоний и пожела на Борисов усилията му да бъдат благословени и да не унива в делото си.

"Ние се чувстваме радостни в този ден, че можем именно оттук да отправим нашата молитва на славянски език и да се помолим на Светите братя, на Бога, да благослови целия ни народ, за да запазим нашия език, нашата история, нашите традиции и да вървим бодро напред по стъпките на нашите братя Кирил и Методий. Църквата "Св.Апостол и Павел" е древна християнска светиня, защото тук вътре в самата църква има параклис, посветен на Свети Апостол Павел, където се предполага, че това е бил домът на Свети Апостол Павел, който е бил в своите римски окови. Тук е бил първият християнски център, защото мнозина са идвали да слушат неговата проповед. Ние сме щастливи, че можем да ползваме този храм в неделните дни, в съботните дни, когато има големи християнски празници, за да можем да оправим нашата молитва към Бога и пред Свети Апостол Павел", каза още митрополит Антоний.

По-късно Бойко Борисов посети и гроба на Свети Кирил в базиликата "Сан Клементе". Премиерът беше посрещнат от множество българи, които обявиха, че са пристигнали и от други градове в Италия специално за срещата с него. Много от тях държаха българско знаме.

Делегацията беше посрещната от деца в български народни носии, както и с изпълнение на "Върви народе, възродени".

Борисов се поклони на гроба на Свети Кирил, след което поздрави насъбралото се множество и си направи снимки за спомен с много от присъстващите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!