Борис Гребеншчиков: Тази война е безумието и срамът на Русия

Музиканти, писатели, журналисти се обявиха срещу войната в Украйна

OFFNews 25 февруари 2022 в 10:58 4689 0

Снимка Фейсбук

Тази война е безумието и срамът на Русия, на писа във Фейсбук фронтменът на група "Аквариум" Борис Гребеншчиков. Той се присъедини към гласовете на руснаците, които се обявиха против инвазията в Украйна. Мощна вълна от призиви на известни личности за спиране на военните действия заля социалните мрежи.

Подписка за прекратяване на войната срещу Украйна разпространи писателят Михаил Зигар. Той нарече нападението на Русия над Украйна „позор“.

В своята фейсбук страница Зигар публикува обръщение от името на своите колеги писатели, подкрепени от режисьори и журналисти. В него той призова „да кажем не на войната“. В списъка на подписалите обръщението са писателите Борис Акунин, Дмитрий Биков, Иван Вирапаев, Ирина Прохорова, Владимир Сорокин, режисьорите Владимир Мирзоев, Андрей Хржаноновский, Иля Хржновский, актрисата Чулпан Хаматова и др.

„Това е позор за нас, но за съжаление, отговорност за него ще носят и децата ни, поколения млади и още неродени руснаци. Ние не искаме децата ни да живеят в страна-агресор, да се срамуват от това, че тяхната армия е нападнала независима съседна държава. Призоваваме всички граждани на Русия да кажат „не“ на тази война. Ние не вярваме в това, че независима Украйна е заплаха за Русия или за която и да било друга държава. Не вярваме в изявленията на Владимир Путин, че украинският народ се намира под властта на „нацистите“ и се нуждае от „освобождение“. Ние настояваме да бъде прекратена тази война."

В коментарите към призива се присъединяват и други хора. В социалните мрежи украинците масово се обръщат към руснаците с молба да не мълчат. Обръщения написаха журналистът Дмитрий Гордон, д-р Дмитрий Комаровски, украински знаменитости, дизайнери. В края на януари представители на културната гилдия излязоха с изявление против Партията на войната и руското държавно ръководство. Сред подписалите позицията са Андрей Макаревич, Лия Ахенджакова и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!