Борис Джонсън връща в магазините имперските мерки фунт и унция

OFFNews 29 май 2022 в 10:34 4396 0

Борис Джонсън

Снимка БТА/АП

Борис Джонсън

Британският премиер Борис Джонсън ще изпълни обещанието си да върне в магазините имперски мерки като фунт и унция след Брекзит. Така той възнамерява да отбележи платинения юбилей на кралицата като монарх, пише БНР.

"Скай нюз" цитира правителствени източници, че в петък Борис Джонсън ще оповести, че старите имперски мерки ще се завърнат като част от елиминирането на разпоредбите на ЕС.

Един фунт е равен на 453,59237 грама, а една унция - на 28,3495231 грама.

Неговото обещание да бъде одобрено законодателство, позволяващо мярката, се определя като "мръвка" за привличане на гласувалите за Брекзит привърженици на опозиционната Лейбъристка партия и на по-старите привърженици на неговата управляваща Консервативна партия. Това обаче вероятно ще бъде остро порицано и дори осмяно от депутатите от опозицията, които ще изтъкнат, че мярката е "пилеене на парите на данъкоплатците".

Хората под 40 г., свикнали вече с метричните мерки, със сигурност ще имат проблеми да използват мерки като ярд и унция. В момента търговците са задължени по закон да използват метрични мерки като грам, килограм, милилитър или литър при продажбата на пакетирани и непакетирани храни в Англия, Шотландия и Уелс.

Съживяването на имперските мерки се свързва с назначаването на твърдолинейния брекзитър Джейкъб Рийс-Мог за министър за произтичащите от Брекзит възможности по-рано през годината.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!